Na hlavný obsah

EÚ i USA vyjadrili zdesenie z nálezu masových hrobov v Iziume

Borrell odsúdil krutosti páchané na civilistoch.

EÚ i USA vyjadrili zdesenie z nálezu masových hrobov v Iziume
Vrecia s exhumovanými telami sú uložené vedľa seba v ukrajinskom meste Izium. Foto: TASR/AP

Biely dom v piatok (16. 9.) podľa agentúry Reuters označil správy o nájdení hromadných hrobov v ukrajinskom meste Izium za „hrozivé“. Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vo vyhlásení odsúdil krutosti páchané na civilistoch.

Ukrajinská armáda získala späť Izium na východe krajiny pod svoju kontrolu v nedeľu (11. 9.). Vo štvrtok (15. 9.) tamojšia polícia oznámila nájdenie provizórneho pohrebiska so 440 hrobmi, z ktorých niektoré sú hromadné. Väčšina tiel obetí v hroboch patrila podľa polície civilistom.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov oznámil, že väčšina zo zatiaľ exhumovaných tiel nesie stopy mučenia.

Josep Borrell vyhlásil, že „Európska únia je hlboko šokovaná“ týmito správami. „Politické vedenie Ruska a všetci zapletení do porušovania medzinárodného a humanitárneho práva na Ukrajine ponesú zodpovednosť. EÚ podporuje každú snahu v tomto smere,“ povedal Borrell.

Nález v Iziume je „hrozivý, odporný a bohužiaľ zodpovedajúci zvrátenosti, s akou ruské sily vedú vojnu proti Ukrajine a ukrajinskému ľudu,“ uviedol bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Na twitteri ho citovala reportérka CNN v Bielom dome.

Emmanuel Macron v piatok večer na twitteri napísal, že „páchatelia sa za svoje činy budú musieť zodpovedať“. „Bez spravodlivosti nie je mieru,“ dodal Macron.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet