Na hlavný obsah

Eurokomisia predstaví plán boja proti vysokým cenám energií v polovici septembra

V hre je aj strop na ceny plynu z Ruska.

Eurokomisia predstaví plán boja proti vysokým cenám energií v polovici septembra
Plynový sporák v domácnosti. Foto: TASR

Európska komisia zvažuje, aké sú možnosti zastropovania cien energií či ďalších krokov k obmedzeniu rekordného zdražovania plynu a elektriny. Europoslancom to vo štvrtok (1. 9.) povedala zástupkyňa šéfa riaditeľstva pre energetiku Európskej komisie (EK) Mechthild Wörsdörferová.

Podľa nej predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová predstaví plán možného postupu 14. septembra. Popri krátkodobých opatreniach sa Brusel zaoberá aj prípadnou reformou trhu s energiami, dodala.

Členské krajiny Európskej únie tento rok poverili Komisiu, aby v súvislosti s bezprecedentným rastom cien energií súvisiacim s ruskou inváziou na Ukrajine, pripravila analýzu na možné zastropovanie cien aj k dlhodobej reforme trhu. Čoraz viac členských krajín v posledných týždňoch vyzýva na spoločné urýchlené riešenie.

„Rýchlo zvažujeme všetky možnosti a chceme získať spätnú väzbu od členských štátov,“ vyhlásila Wörsdörferová v narážke na mimoriadne zasadnutie ministrov energetiky, ktoré české predsedníctvo EÚ zvolalo na budúci piatok (9. 9.).

Na ňom si chce Komisia vypočuť názory všetkých krajín na možné stanovenie maximálnych cien. Päť dní po tomto stretnutí má potom šéfka únijnej exekutívy predstaviť možný spoločný postup.

Podľa spomínanej činiteľky EK môže napríklad Brusel navrhnúť rôzne cenové stropy na dovoz plynu z Ruska či na jeho predaj v rámci EÚ. Kľúčovým cieľom pre Komisiu je ochrániť pred dosahom drahých energií nielen najzraniteľnejšiu časť obyvateľov, ale aj strednú triedu či firmy, doplnila.

Niektoré štáty už zastropujú

K zastropovaniu cien plynu už siahlo Španielsko a Portugalsko, ktoré si v rámci európskeho bloku vyrokovali výnimku umožňujúcu oddeliť prepojené ceny plynu a elektriny. Vlády väčšiny únijných štátov hovoria o podobnom obmedzení cien na úrovni celej dvadsaťsedmičky.

Jednotný systém by podľa expertov fungovanie cenových stropov zefektívnil a zabránil napríklad tomu, aby plyn dotovaný verejnými peniazmi v jednej krajine nakupovali okolité štáty.

Ďalším spôsobom, ako pomôcť ľuďom potýkajúcim sa s drahými energiami, je zdaniť mimoriadne zisky firiem z odboru. S tým už začali napríklad Taliansko, Španielsko či Grécko a zvažujú to aj vlády v Nemecku či Česku.

Komisia o tejto možnosti príliš nehovorí. Wörsdörferová poslancom z Výboru pre priemysel a energetiku povedala, že súčasťou celoeurópskeho riešenia môže byť plán úspor a obmedzenia dopytu po energiách. S tým tiež mnoho členských krajín počíta a nabáda svojich obyvateľov aj firmy napríklad na redukciu vykurovania budov.

Pribúda tiež štátov, ktoré sa hlásia k možnosti širšej reformy trhu s energiami, ktorá by počítala napríklad so spomínaným oddelením cien plynu a elektriny, ktorá zdražuje aj pre drahý plyn ovplyvnený neistotou dodávok z Ruska. Podľa Wörsdörferovej Komisia v súčasnosti analyzuje možné dosahy tejto reformy. Kedy predstaví Brusel jej návrh, však činiteľka nešpecifikovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika