Na hlavný obsah

Európska komisia chce na únijnom trhu zakázať produkty nútenej práce

Iniciatívy posilní ochranu práv pracovníkov v EÚ aj za jej hranicami.

Európska komisia chce na únijnom trhu zakázať produkty nútenej práce
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia v stredu (14. 9.) predložila legislatívny návrh, ktorého cieľom je zakázať na únijnom trhu tovarov vyrobených prostredníctvom nútenej práce.

Iniciatíva podľa únijnej exekutívy posilní ochranu práv pracovníkov v EÚ aj za jej hranicami, zvýši dôveru medzi spotrebiteľmi a výrobcom prinesie „zrozumiteľné“ pravidlá platné v celom európskom bloku. Zložité vymáhanie týchto pravidiel by bolo na jednotlivých členských krajinách únie.

Navrhovaný systém počíta s tým, že úrady v krajinách EÚ budú vyhodnocovať možný výskyt nútenej práce „na základe mnohých rôznych zdrojov informácií“. A to vrátane sťažností od mimovládnych organizácií.

Pri vzniku „dobre opodstatneného podozrenia“, že istý výrobok je plodom práce vykonávanej pod nátlakom, majú úrady začať vyšetrovanie, ktoré môže vyústiť až do stiahnutia výrobku z trhu. Inštitúcie Únie by tieto snahy podporovali prostredníctvom novovytvorenej „siete pre produkty nútenej práce“.

Únijní činitelia podľa denníka Financial Times uznávajú, že nájsť dôkazy môže byť v takýchto prípadoch zložité. A to najmä ak sa nútená práca deje v tretích krajinách, ktorých úrady nechcú na vyšetrovaní spolupracovať.

Európska komisia preto spresňuje, že pri nemožnosti zhromaždiť všetky potrebné informácie môžu krajiny EÚ zasiahnuť „na základe dostupných faktov“.

Plán EK by sa dotýkal tovaru vyrábaného v EÚ pre vnútorný trh, ale aj dovážaných a vyvážaných produktov.

Komisia uvádza, že svojím návrhom nemieri proti žiadnej konkrétnej krajine. Iniciatíva je však v médiách spájaná s Čínou a jej zaobchádzaním s moslimskými obyvateľmi z provincie Sin-ťiang.

Mimovládne organizácie a niektoré západné krajiny už dlho čínske úrady podozrievajú zo zotročovania Ujgurov a ďalších menšín z oblasti, ktorá je významným producentom bavlny či materiálov na výrobu solárnych panelov.

Spojené štáty plošný zákaz dovozu už uplatňujú

Spojené štáty nedávno začali uplatňovať plošný zákaz dovozu tovaru vyrobeného v Sin-ťiangu. Príslušný zákon podpísaný vlani prezidentom Joeom Bidenom. Predpokladá, že všetky produkty pochádzajúce z tejto časti Číny vznikli aj vďaka nútenej práci.

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva v nedávnej správe konštatoval, že Peking porušuje ľudské práva obyvateľov Sin-ťiangu. Vyjadril znepokojenie nad existenciou pracovných táborov. Čína tvrdenia o nútených prácach moslimských obyvateľov odmieta a tvrdí, že v táboroch sa uskutočňuje rekvalifikácia.

Medzinárodná organizácia práce (ILO), ktorá tiež pôsobí pod hlavičkou OSN, v pondelok (23. 9.) oznámila, že nútené práce vo svete aktuálne vykonáva asi 28 miliónov ľudí. Za veľkú väčšinu prípadov podľa nej nesie zodpovednosť súkromný sektor, 14 percentami sa ale podľa novej správy na probléme podieľajú štáty.

„Tento návrh prinesie skutočný pokrok v boji proti modernému otroctvu, ktoré dopadá na milióny ľudí po celom svete,“ komentoval novú únijnú iniciatívu eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis.

Chystané nariadenie podľa EK prispeje k eliminovaniu nútenej práce nielen v EÚ, ale aj inde, zatiaľ čo spotrebiteľom dodá dôveru, že „tovar, ktorý kupujú, nebol vyrobený za nútené práce“. Pre podniky z neho má okrem jednotných pravidiel vyplynúť aj „zvýšená sociálna udržateľnosť“.

Zákaz produktov nútenej práce môže nadobudnúť účinnosť až po súhlase členských krajín a Európskeho parlamentu. Komisia pritom uvádza, že systém v praxi začne fungovať až dva roky po jeho uzákonení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet