Na hlavný obsah

Exhumácia tiel z pohrebiska v Iziume potrvá dva týždne

Úrady majú informácie aj o existencii ďalších hrobov.

Exhumácia tiel z pohrebiska v Iziume potrvá dva týždne
Príslušníci záchranných zložiek exhumujú telo civilistu v ukrajinskom meste Izium. Foto: TASR/AP

Exhumovanie tiel z hromadného pohrebiska nájdeného vo východoukrajinskom Iziume bude pokračovať pravdepodobne ďalšie dva týždne. Uviedol to v nedeľu (18. 9.) starosta nedávno oslobodeného mesta Valerij Marčenko. Podľa serveru Kyiv Independent majú úrady informácie o existencii ďalších pohrebísk, po ktorých pátrajú.

O náleze provizórneho pohrebiska so zhruba 450 hrobmi informovala vo štvrtok (15. 9.) miestna polícia aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Väčšina tiel patrí civilistom a väčšina z exhumovaných nesie stopy mučenia, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Do mesta, ktoré ukrajinské sily oslobodili od ruských okupačných jednotiek len minulý týždeň, plánuje vyslať misiu OSN.

„Na exhumáciách sa podieľa veľké množstvo ľudí. Vykopávajú pochovaných, ktorých, ak je to možné, ihneď identifikujú. Všetky telá sa následne posielajú do Charkova,“ uviedol starosta Marčenko.

Tieto práce podľa neho pravdepodobne potrvajú ďalšie dva týždne, pretože hrobov je veľké množstvo. „Nové sme zatiaľ neobjavili, ale máme informácie, že existujú, takže sa po nich pátra,“ dodal.

Rusko v noci pokračovalo v ostreľovaní miest a obcí v mnohých častiach Ukrajiny. Ako informoval Synehubov, ruská paľba v sobotu (17. 9.) usmrtila štyroch zdravotníkov, ktorí sa snažili evakuovať psychiatrickú nemocnicu v oblasti. Dvaja pacienti utrpeli zranenia.

Nočné ostreľovanie zasiahlo aj nemocnicu v juhoukrajinskom Mykolajive a neďaleké mesto Nikopol. Zranenia utrpelo niekoľko ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet