Na hlavný obsah

FBI našla u Trumpa materiál o vojenskej obrane zahraničnej krajiny

Dokument obsahuje aj informácie o jej jadrovej spôsobilosti.

FBI našla u Trumpa materiál o vojenskej obrane zahraničnej krajiny
Bývalý prezident Spojených štátov amerických Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) minulý mesiac pri prehliadke v rezidencii exprezidenta Donalda Trumpa našiel dokument zahraničnej krajiny o jej vojenskej obrane, vrátane jadrových spôsobilostí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na americký denník The Washington Post.

Denník krajinu bližšie nešpecifikoval a neuviedol ani, či má priateľské vzťahy s USA. Hovorca FBI sa k správe o zahraničnom dokumente odmietol vyjadriť. Na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovali ani Trumpovi spolupracovníci.

FBI začiatkom augusta prehľadala Trumpovo sídlo Mar-a-Lago na Floride. Našla tam viac než 11 000 dokumentov a fotografií. Niektoré z nich obsahujú informácie o prísne tajných operáciách USA a prístup k nim si vyžaduje špeciálnu bezpečnostnú previerku, píše americký denník.

K niektorým z nich nemajú prístup ani vysoko postavení predstavitelia súčasnej americkej vlády.

Americké ministerstvo spravodlivosti Trumpa vyšetruje za údajné nezákonné držanie tajných materiálov. Exprezident ich po svojom odchode z funkcie v januári 2021 údajne preniesol z Bieleho domu do Mar-a-Lago, dodáva Reuters.

Sudkyňa Aileen Cannonová v pondelok (5. 9.) vyhovela žiadosti Trumpa na nezávislú previerku dokumentov, ktoré agenti FBI odniesli z jeho rezidencie na Floride.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet