Na hlavný obsah

Finax je prvým poskytovateľom európskeho dôchodku v Európe

Môžu ho využívať všetci občania Európskej únie.

Na snímke zľava generálny riaditeľ Finax Juraj Hrbatý, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a odborník na investície a dôchodky Ján Šebo.
Na snímke zľava generálny riaditeľ Finax Juraj Hrbatý, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a odborník na investície a dôchodky Ján Šebo.Foto: TASR

Slovenská republika ako prvá v celej Európskej únii zaviedla do praxe európsky dôchodkový produkt. Informoval o tom v utorok (20. 9.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Na základe povolenia Národnej banky Slovenska (NBS) získala spoločnosť Finax, obchodník s cennými papiermi, možnosť poskytovať paneuróspke osobné dôchodkové schémy, povedal generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Juraj Hrbatý.

Dohľad nad produktom bude vykonávať NBS spoločne s Európskym orgánom pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov (EIOPA). V prípade poskytovania produktu v zahraničí by išlo aj o domovský orgán.

Je určený všetkým so záujmom o sporenie v osobnom dôchodkovom produkte

„Produkt môže byť zaujímavý asi najmä pre mladších ľudí, pre ktorých je prirodzenejšie, že počas svojho života počítajú s tým, že budú pracovať aj v iných krajinách Európskej únie,“ ozrejmil Krajniak. Dodal však, že nie je určený len pre nich.

„Je určený pre každého, kto by si chcel sporiť v osobnom dôchodkovom produkte,“ vysvetlil Hrbatý. Doplnil však, že sa budú zameriavať najmä na zamestnancov nadnárodných spoločností, zahraničných zamestnancov v slovenských firmách, spoločnosti, ktorým chýba vhodný produkt či mladých ľudí s vysokou mobilitou v rámci práce.

Registrácia trvá približne 10 až 15 minút a je možné vyplniť ju z domu. Hrbatý vysvetlil, že softvér napomáha vybrať vhodnú investičnú možnosť, pomáha aj s nastavením výšky sporenej sumy a automaticky zainvestuje každý vklad či dlhodobo udržiava správne nastavenie rizika.

„Veľkou súčasťou projektu je aj vzdelávanie. Firmám chceme poskytovať vzdelávanie ich zamestnancov,“ dodal Hrbatý.

Produkt musel podstúpiť náročné testovanie. Na rozdiel od II. a III. dôchodkového piliera regulácia stanovuje prísne pravidlá. „Prostriedky, ktoré ľudia sporia musíme zhodnotiť s veľmi vysokou pravdepodobnosťou minimálne o očakávanú infláciu,“ povedal Hrbatý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika