Na hlavný obsah

Fínsko drasticky zníži počet víz vydávaných Rusom

Ide o odpoveď na ruskú agresiu na Ukrajine.

Fínsko drasticky zníži počet víz vydávaných Rusom
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Fínsko od štvrtka (1. 9.) znižuje množstvo víz udeľovaných občanom Ruska zhruba na desatinu doterajšieho počtu. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej je dôvodom vyjadrenie solidarity s Ukrajinou, ktorú Rusko vo februári napadlo.

Od dnešného dňa umožní Fínsko Rusom žiadať o turistické víza iba raz týždenne, a to len v štyroch ruských mestách: Moskve, Petrohrade, Murmansku a Petrozavodsku v blízkosti fínskej hranice. To zákonite povedie k menšiemu množstvu víz vydaných Rusom, píše AP.

„V čase, keď Ukrajinci trpia, je dôležité, aby sme ukázali, že bežná turistika (Rusov) nemôže pokračovať,“ vyhlásil fínsky minister zahraničia Pekka Haavisto v stredu (31. 8.) na stretnutí šéfov diplomacií EÚ v Prahe.

Fínske ministerstvo zahraničia tiež uviedlo, že vláda teraz skúma možnosti pomôcť ruským obhajcom ľudských práv, členom občianskej spoločnosti a novinárom kritickým ku Kremľu, pre ktorých by sa mohli vydávať nové humanitárne víza umožňujúce im vstup do Fínska.

Európska únia v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine pozastavila letecké spojenie s Ruskom. Ruskí turisti však na cesty do Európy čoraz viac využívali dlhú pozemnú hranicu s Fínskom. Politici aj radoví občania pritom vyvíjali čoraz väčší tlak na vládu v Helsinkách, aby pohyb ruských turistov obmedzila.

V auguste fínska vláda avizovala, že je pripravená počet vydaných turistických víz Rusom razantne znížiť. Spravodajský server Yle vo štvrtok uviedol, že kým v júli a v auguste Fínsko spracovávalo až 1 000 žiadostí o ruské víza denne, teraz to bude len asi stovka.

V stredu sa ministri zahraničia členských krajín EÚ zhodli na sprísnení cestovných pravidiel pre Rusov. Nedosiahli však dohodu o plošnom pozastavení vydávania víz ruským turistom či výraznom znížení ich počtu. To požadovali okrem iného Poľsko, Fínsko, Česko či pobaltské krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet