Na hlavný obsah

Fínsko nezmení rozhodnutia v kauzách o vydaní osôb do Turecka

Podľa Turecka tým porušila predchádzajúcu dohodu.

Fínsko nezmení rozhodnutia v kauzách o vydaní osôb do Turecka
Na ilustračnej snímke vlajka Fínska. Foto: Pixabay

Fínske ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok (8. 9.) oznámilo, že nezmení svoje stanovisko k šiestim už zamietnutým žiadostiam Turecka o vydanie osôb na trestné stíhanie. Ankara o ich prehodnotenie požiadala po dohode o prijatí Fínska do NATO, informovala agentúra AFP.

Proti žiadostiam Fínska a Švédska o súhlas so vstupom do NATO, sa postavilo len Turecko. Od krajín požaduje ústupky výmenou za svoj súhlas.

V júni bola medzi týmito tromi krajinami uzavretá dohoda, ktorá zahŕňala ustanovenia o vydávaní osôb a výmene informácií. Tým sa NATO otvorila cesta k oficiálnemu pozvaniu severských krajín medzi svojich členov.

Ankara však trvá na tom, že by stále mohla zablokovať ich vstup do západnej aliancie. Ten si totiž vyžaduje ratifikáciu všetkými 30 členskými štátmi NATO. Toto svoje právo chce Turecko uplatniť, ak bude mať pocit, že Švédsko a Fínsko nesplnia svoje sľuby.

Žiadosti o prehodnotenie rozhodnutí Fínska prišli podľa fínskeho ministerstva od Ankary v auguste. Turecko predložilo aj ďalšiu novú žiadosť a iná sa rieši.

Hlavná odborníčka fínskeho ministerstva Sonja Varpasuová podľa AFP uviedla, že už prijali konečné rozhodnutia. „Turecku sme oznámili, že prípady nemožno znovu prehodnotiť,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet