Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra žiada, aby Trump, jeho firma a deti zaplatili pokutu

A to vo výške 250 miliónov dolárov.

Generálna prokuratúra žiada, aby Trump, jeho firma a deti zaplatili pokutu
Bývalý prezident Spojených štátov, Donald Trump. Foto: TASR/AP

Generálna prokurátorka v americkom New Yorku podala občiansku žalobu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, jeho firmu a tri dospelé deti pre podozrenie z finančných manipulácií. Donlad Trump a jeho firma tvrdia, že ide o politicky motivovaný krok. Trumpovi údajne hrozí aj kriminálna obžaloba.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

„Donald Trump klamal a nafukoval hodnotu svojho majetku o miliardy dolárov, aby sa neprávom obohatil. Podvádzal systém a tým aj nás všetkých,“ vyhlásila generálna prokurátorka štátu New York Letitia Jamesová, ktorá zažalovala Trumpa, Trump organization a jeho deti Donalda, Ericka a Ivanku.

Žiada, aby zaplatili pokutu vo výške 250 miliónov dolárov (približne 253 miliónov eur) a štát im odobral licencie na podnikanie.

„Pán Trump a Trump Organization opakovane umelo manipulovali s hodnotou majetku tak, aby im banky požičali peniaze s nízkym úrokom, platili nižšie dane a získali výhodnejšie poistenie,“ pokračovala Jamesová.

Vyšetrovanie ukázalo, že napríklad v prípade známeho sídla Mar-a-Lago Trumpom predložený odhad banke hovoril o cene 739 miliónov dolárov (približne 748 miliónov dolárov). Jeho skutočná hodnota je 79 miliónov (približne 80 miliónov eur).

V prípade platenia daní to bolo presne naopak. Trumpova budova Trump Park Avenue mala mať hodnotu 84 miliónov dolárov (približne 85 miliónov eur). Ale jej skutočná cena je až okolo 135 miliónov (približne 137 miliónov dolárov).

Jamesová odovzdala výsledky vyšetrovania federálnemu prokurátorovi, ktorý môže bývalého prezidenta kriminálne obžalovať.

„Keď zoberieme jednu jeho nehnuteľnosť a on tvrdí banke, keď žiada o pôžičku, že má hodnotu stovky miliárd dolárov a potom v daňovom priznaní tvrdí, že je bezcenná, tak to je jasný daňový podvod a ide o kriminálny čin. To , že Letitia Jamesová kriminálne Trumpa neobžalovala mi hovorí, že nemajú dostatočné dôkazy,“ zhodnotil profesor práva Adam Gershowitz.

Donald Trump obvinenia popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál