Na hlavný obsah

Heger: Taliansko je pre Slovensko dôležitou krajinou v energetickej kríze

Navyše disponuje sieťou plynovodov vedúcich na Slovensko.

Heger: Taliansko je pre Slovensko dôležitou krajinou v energetickej kríze
Na snímke predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) a taliansky premiér Mario Draghi počas stretnutia v Ríme. Foto: TASR

Taliansko je pre Slovensko dôležitou krajinou, a to najmä v čase energetickej krízy. Má k dispozícií LNG terminály a disponuje sieťou plynovodov vedúcich priamo na Slovensko.

Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) po štvrtkovom (8. 9.) stretnutí s talianskym predsedom vlády Mariom Draghim v Ríme.

„Z hľadiska diverzifikácie zdrojov prívodu plynu je Taliansko kľúčový partner,“ povedal Heger. Dodal, že Taliani investujú do rozširovania LNG terminálov a potrubí, aby dokázali dostatočne zásobovať krajiny naprieč Európou.

Obe krajiny zaviedli opatrenia na pomoc občanom v časoch vysokej inflácie a energetickej krízy. Heger poukázal na to, že Taliansko zaviedlo daň z nadmerného zisku pre energetické podniky, z čoho potom vygenerovali príjmy do rozpočtu. Domácnostiam tak distribuovali jednorazové dávky.

Slovensko má podľa Hegera oproti Taliansku výhodu v tom, zaviedlo reguláciu cien elektriny pre domácnosti do konca tohto roka. „To, čo Taliani zavedú od budúceho roka, sa ešte len tvorí. Takže sme v tomto na jednej lodi,“ podotkol.

Draghi s Hegerom hovorili aj o geopolitickej situácii v súvislosti s ruským útokom na Ukrajinu. Slovenský premiér pripomenul, že Taliansko pomáha Ukrajine humanitárne, vojensky aj finančne.

Taliansko čakajú 25. septembra predčasné parlamentné voľby. Premiéri sa rozprávali aj o vnútropolitickej situácii oboch krajín a o dôležitosti jednoty EÚ. „Je potrebné si v týchto časoch zachovať jednotu a previesť tak občanov EÚ cez náročnú energetickú krízu,“ poznamenal Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko