Na hlavný obsah

Herečke Jane Fondovej diagnostikovali rakovinu

Na sociálnej sieti napísala, že sa cíti dobre.

Herečke Jane Fondovej diagnostikovali rakovinu
Americká herečka Jane Fondová. Foto: TASR/AP

Americkej herečke a aktivistke Jane Fondovej diagnostikovali rakovinové ochorenie. Začala šesťmesačnú chemoterapiu, ktorú zatiaľ znáša dobre. V piatok (2. 9.) to oznámila na Instagrame a informovala o tom aj agentúra AFP.

„Zistili mi non-Hodgkinov lymfóm a začala som s chemoterapiou. Je to dobre liečiteľná rakovina. Osemdesiat percent ľudí prežije, takže sa cítim sa naozaj dobre,“ napísala 84-ročná dvojnásobná držiteľka Oscara a prominentná podporovateľka Demokratickej strany.

Ďalej zdôraznila, že má šťastie, pretože má zdravotné poistenie, ktoré jej zabezpečuje prístup „k najlepším lekárom a liečbe“. Považuje to za privilégium, ktoré si mnohí Američania nemôžu dovoliť.

„Takmer každá rodina v Amerike sa niekedy musela vyrovnať s rakovinou a priveľa z nich nemá prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorú dostávam, a to nie je správne,“ napísala Fondová.

Vo svojich aktivitách v oblasti boja proti klimatickej zmene mieni pokračovať aj napriek chorobe, pretože nechce dovoliť, aby jej „rakovina zabránila robiť všetko, čo môže“. Okrem toho chce viac hovoriť o príčinách rakoviny ako o možných liekoch.

Rakovinu už mala viackrát

V rozhovore pre časopis Vogue v roku 2019 Fondová povedala, že rakovinu mala už viackrát. Keďže zbožňuje slnko, pravidelne chodieva k svojmu dermatológovi, ktorý jej odstráni podozrivé miesta.

V roku 2018 si nechala odstrániť rakovinové tkanivo z dolnej pery. V roku 2010 jej rutinná kontrola odhalila malý nádor v prsníku. Po operácii ju považovali za vyliečenú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet