Na hlavný obsah

Hľadajú sa bojové drony pre slovenskú armádu

Na rad prišli po nákupe transportérov a bojových obrnených vozidiel.

Hľadajú sa bojové drony pre slovenskú armádu. Po nákupe transportérov a bojových obrnených vozidiel, by malo prísť na rad aj obstaranie bezpilotných lietadiel. Rezort obrany rokuje o ich nákupe s viacerými krajinami. Podľa vojenských odborníkov sa moderná armáda bez dronov nezaobíde.

Nemajú pilota a radary ich zachytia ťažko. O bezpilotných lietadlách sa hovorí ako o budúcnosti vojenstva.

Slovenská armáda disponuje prieskumnými dronmi. Koľko ich má vo výzbroji ministerstvo obrany neprezradilo, no neoficiálne sa hovorí o dvoch až piatich kusoch.

„Vidíme aj z toho konfliktu na Ukrajine, z toho konfliktu v Náhornom Karabachu, že tých dronov je treba podstatne viac. Potrebujeme prieskumné drony, komunikačné drony, ale aj bojové drony,“ uviedol Pavel Macko, generál vo výslužbe.

Rezort obrany chce zaobstarať viacero typov dronov. Podľa ministra nie je otázka či nejaké Slovensko nakúpi, ale aké a kedy.

„Z týchto bojových dronov zatiaľ nemáme ani jeden. Minimum je na úrovni šesť a štandard je na úrovni 12. Uvidíme čo sa nám z toho podarí zrealizovať. To hovoríme o veľkých dronoch, ktoré majú niektoré rozpätie krídel 15 – 17 metrov,“ vysvetlil Jaroslav Naď (OĽANO), minister obrany SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Minister obrany ešte v apríli rokoval so šéfom tureckej spoločnosti Bayraktar. Aktuálne vedie rokovania aj s Francúzskom, so Spojenými štátmi a s Izraelom. Po bojových bezpilotných lietadlách sa obzerá napríklad aj susedné Česko.

„Otázkou je, či armády typu česká, alebo slovenská musia mať tie veľké drony, ktoré nesú protitankové riadené strely, ktorými sa dá zabíjať živá sila. Ale v tom základnom systéme si myslím, že je to nenahraditeľný prostriedok,“ povedal Andor Šándor, generál v zálohe a bezpečnostný analytik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko