Na hlavný obsah

Hľadajú sa spôsoby, ako zvrátiť dosahy blížiacej sa energetickej krízy

Spustenie tretieho bloku v Mochovciach má byť pre Slovensko dobrou správou.

Hľadajú sa spôsoby, ako zvrátiť dosahy blížiacej sa energetickej krízy
Ilustračná snímka - stĺpy elektrického vedenia. Foto: TASR/AP

Slovensko aj Európa hľadajú spôsoby, ako zvrátiť dosahy blížiacej sa energetickej krízy. Spustenie tretieho bloku v Mochovciach je podľa odborníka na energie pre Slovensko dobrou správou. Najväčší prínos podľa neho získajú Slovenské elektrárne, ktoré sú enormne zadlžené.

Vplyv na ceny elektrickej energie na svetových trhoch však podľa neho nebude veľký. Slovensku sa podarilo zaobstarať aj ďalšie dodávky plynu. Analytik tvrdí, že ide o dôležitý krok na to, aby sme sa nemuseli spoliehať na dodávky z Ruska.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Spustenie tretieho reaktora v Mochovciach pomôže podľa analytika Jozefa Badidu z portálu Energie pre Vás vláde dodržať záväzok o zastropovaných cenách elektriny. Na koncovú cenu však stále značne pôsobí aj situácia na svetových trhoch.

„Ak teda to skutočné memorandum, ktoré podpísala vláda a Slovenské elektrárne, bolo podmienené spustením tretieho bloku, tak to vplyv mať bude. Ale samo o sebe to, že jadrová elektráreň začne vyrábať na Slovensku, z pohľadu Európy až taký význam nemá. Ak je na druhej strane, omnoho väčší počet elektrární vo Francúzsku odstavených,“ vysvetlil.

Dodáva, že spustenie ďalšieho bloku pomôže najmä slovenským elektrárňam dostať sa z obrovského dlhu. Výrazný krok vpred urobilo Slovensko aj v prípade plynu. Premiér Eduard Heger (OĽANO) vo štvrtok (8. 9.) podpísal dohodu na dodávky skvapalneného zemného plynu, ktorý na Slovensko bude prúdiť cez Taliansko.

Zásadné zníženie cien za plyn?

Zabezpečí tak 10 % objemu v slovenských zásobníkoch. Odborník na energie zo spoločnosti JPX Ján Pišta zásadné zníženie cien za plyn neočakáva. No dôležité podľa neho je, že ho Slovensko bude mať dosť.

„Vďaka tomu, že sa Slovensko snaží hľadať dodávateľov iných zdrojov aj foriem, a v prípade Talianska by to malo byť LNG, tak sa stávame menej závislí od Rusov a bude sa nám trochu lepšie dýchať,“ informoval.

O energetickej kríze budú v piatok (9. 9.) rokovať ministri hospodárstva európskej dvadsaťsedmičky. Európska komisia pripravila päť opatrení, ktoré majú pomôcť členským štátom. Analytik Radovan Geist z Euractivu si myslí, že so schvaľovaním väčšiny návrhov problém nebude.

„Napríklad pomoc energetickým firmám, ktoré potrebujú pôžičky na to, aby vôbec prežili pri súčasných cenách energií. Alebo nejaká forma zdanenia nadmerných ziskov energetických firiem,“ povedal.

Otázne je podľa neho zastropovanie cien pre dovážaný ruský plyn. Na návrh, s ktorým prišli ministri skupiny G7, už Moskva reagovala. Vyhráža sa zastavením plynu do Európy. Radovan Geist však pripomína, že Rusko aj napriek vyhrážkam plyn vyvážať chce, keďže na ňom značne zarába.

„Nečelia technologickým problémom, ktorým by mohli čeliť v prípade ak nebudú mať dostatočný odbyt plynu. To znamená, že by museli zastavovať či obmedziť ťažbu,“ ozrejmil.

Európske spoločenstvo aj odborníci sa zhodujú, že dôležitým prvkom na zvládnutie energetickej krízy bude najmä šetrenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál