Na hlavný obsah

Hudobník a spevák bývalej skupiny Oasis Liam Gallagher oslavuje päťdesiatiny

Po rozpade skupiny sa dal na sólovú dráhu.

Hudobník a spevák bývalej skupiny Oasis Liam Gallagher oslavuje päťdesiatiny
Na snímke britský spevák Liam Gallagher. Foto: Facebook/Liam Gallagher

Britský hudobník Liam Gallagher, celým menom William John Paul Liam Gallagher, oslávi v stredu (21. 9.) päťdesiatiny. Najviac sa preslávil ako spevák rockovej skupiny Oasis, ktorej lídrom bol jeho starší brat Noel.

Po rozpade skupiny sa dal na sólovú dráhu, tento rok bol napríklad jednou z hlavných hviezd jubilejného 50. ročníka festivalu v Glastonbury.

Gallagher sa narodil v Manchestri v roku 1972 ako tretí syn Peggy a Thomasa Gallagherovcov. Podľa portálu Wikipedia bol jeho otec násilník. Jeho starších bratov, Paula a Noela, týral viac ako Liama, avšak uviedol, že práve tyranské správanie otca ho inšpirovalo, aby sa stal umelcom. Keď mal 10 rokov, jeho matka otca opustila spoločne s deťmi.

Na snímke britský hudobník Liam Gallagher
Na snímke britský hudobník Liam GallagherFoto: TASR/AP

Jeho bratia často tvrdili, že od skorého veku vyhľadával konflikty. S Noelom zdieľali jednu izbu, preto práve konflikt s ním narastal. V 15 rokoch ho vyhodili zo školy pre bitky. Podľa portálu Wikipedia tiež často kradol bicykle z miestnych obchodov. V puberte sa však začal zaujímať o spev.

Skupinu Oasis spoluzaložil v roku 1991. Viedol ju spoločne s bratom, gitaristom Noelom (autorom väčšiny piesní skupiny), ktorý tiež po rozpade skupiny začal úspešnú sólovú dráhu.

Jedna z najúspešnejších kapiel všetkých čias

Oasis sa stali jednou z najúspešnejších britských kapiel všetkých čias. K hviezdnej sláve Oasis v roku 1994 vystrelil ich prvý štúdiový album Definitely Maybe, ktorý sa stal krátko po vydaní najrýchlejšie sa predávajúcim albumom v Británii. Druhý album (What’s the Story) Morning Glory? (1995) bol v roku 2010 vyhlásený za najlepší britský album za posledných 25 rokov.

Do histórie sa Oasis zapísala mnohými hitmi ako „Wonderwall“, „Live Forever“ či „Whatever“, ako aj masívnymi vystúpeniami. Skupina sa pre turbulentný vzťah bratskej dvojice rozpadla v roku 2009.

Po rozpade Oasis založil Liam skupinu Beady Eye, ktorú tvorili členovia Oasis bez Noela Gallaghera. Kapela vydala dve radové platne, na ktorých sa priklonila k tradícii Beatles, ktorí boli vždy hlavným inšpiračným zdrojom bratov Gallagherovcov.

Beady Eye fungovali do roku 2014. O tri roky neskôr prišiel Liam Gallagher s debutovým sólovým albumom As You Were, v roku 2019 vydal ďalšiu platňu Why Me? Why Not a tento rok mu vyšla tretia sólová platňa s názvom C’mon You Know.

Na snímke britský spevák hudobník Liam Gallagher.
Na snímke britský spevák hudobník Liam Gallagher.Foto: TASR/AP

V roku 2019 vystúpil prvýkrát sólovo v Česku na festivale Metronome, v roku 1997 sa v Prahe predstavil ako frontman slávnych Oasis.

Okrem hudby sa venuje aj vlastnej odevnej značke Pretty Green, ktorá nesie názov piesne od skupiny The Jam. Je fanúšikom skupiny The Beatles, o ktorej podľa portálu Wikipedia začal v roku 2010 točiť film The Longest Cocktail Party zachytávajúci ich posledné roky. Za svoje najväčšie vzory považuje Johna Lennona (The Beatles) a Iana Browna (The Stone Roses).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet