Na hlavný obsah

Hurikán Ian dorazil na pobrežie Južnej Karolíny

Na Floride hlásia najmenej 25 obetí

Hurikán Ian dorazil na pobrežie Južnej Karolíny
Satelitný snímok hurikánu Ian na pobreží Južnej Karolíny. Foto: Twitter/Breaking Weather

Búrka Ian dorazila k pobrežiu Južnej Karolíny ako hurikán prvého stupňa s rýchlosťou vetra 136 kilometrov za hodinu. Bez elektriny je aktuálne podľa monitorovacieho serveru PowerOutage vyše 180 000 odberateľov.

Prezident Joe Biden v piatok (30. 9.) vyhlásil na žiadosť guvernéra Henryho McMastera v Južnej Karolíne stav núdze. Na rozdiel od Floridy, kde Ian udrel výrazne väčšou silou, úrady v štáte nevydali plošné nariadenie na evakuáciu. Domovy však opustili ľudia v najviac rizikových záplavových oblastiach.

Hurikán Ian zasiahol Južnú Karolínu blízko miest Georgetown a Charleston. Pre Charleston predstavuje vysokú hrozbu, keďže podľa odbornej správy z roku 2020 je 90 % tamojších obytných nehnuteľností ohrozených povodňami, uviedla stanica ABC.

Búrka so sebou okrem vetra nesie aj prívalové dažde a búrlivý oceánsky príliv. Hladina mora sa v najviac zasiahnutých oblastiach môže zdvihnúť o dva metre. V miestach ďalej od stredu hurikánu je riziko vzniku tornád.

„Škody boli zatiaľ malé, máme nejaké spadané stromy a miestne záplavy. Čakáme, že budú narastať,“ povedal na tlačovej konferencii riaditeľ divízie krízového riadenia pre Južnú Karolínu Kim Stenson.

„Podmienky sú také, že ohrozujú na živote. Zatiaľ však nemáme žiadne správy o obetiach,“ povedal guvernér Mcmaster.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet