Na hlavný obsah

Inflácia rastie nepretržite už 19 mesiacov

Rekordné zdražovanie dolieha aj na hotelierov a reštaurácie.

Nielen veľké fabriky a domácnosti, rekordné zdražovanie dolieha aj na hotelierov a reštaurácie. Viacerí zvažujú, že prevádzky zatvoria. Inflácia rastie nepretržite už 19 mesiacov. Podľa ministra financií je zdražovanie na vrchole.

Rana za ranou, takto opisujú posledné dva roky hotely a reštaurácie. Najskôr im prevádzky zatvorila pandémia, to spôsobilo odlev zamestnancov. Teraz im komplikuje život
neúnosné zdražovanie.

„Na budúci rok už viac ako polovica zariadení nemá zakontrahovanú elektrinu a plyn. Je to reálny scenár, zatvorená prevádzka pokiaľ sa situácia nejak nevyvinie,“ uviedol člen prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Martin Novotný.

Hlbšie do peňaženky majú nie len podnikatelia, ale aj domácnosti. Inflácia v auguste opäť prepisovala rekordné štatistiky. Zdražovanie medziročne dosiahlo až 14 percent.

„Nazdávam sa, že už sa blížime k vrcholu inflácie, že už nepôjdeme príliš dopredu alebo príliš vyššie. Keď si pozrieme okolité krajiny, či Maďarsko, Česko, Poľsko sú na tom z pohľadu inflácie výrazne horšie ako Slovensko,“ povedal Igor Matovič (OĽANO), podpredseda vlády a minister financií SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Predpokladáme, že v septembri už naozaj uvidíme veľmi ľahké spomalenie inflácie. Ale stále bude pomerne vysoká. Do konca roka zrejme neklesne pod 12,5 až 13 %,“ povedal Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Banky.

Domácnosti, aj firmy preto očakávajú pomocnú ruku od štátu. Rozhodujúce bude ako zatočí Európska únia s cenami energií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko