Na hlavný obsah

Irán má zásoby obohateného uránu 19-krát vyššie, ako povoľuje limit

Dohodnutý limit je 3,67 percenta.

Irán má zásoby obohateného uránu 19-krát vyššie, ako povoľuje limit
Na snímke Teherán, hlavné mesto Iránu. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v stredu (7. 9.) vyhlásila, že nemôže garantovať mierovú povahu jadrového programu Iránu. MAAE v správe, z ktorej cituje agentúra AFP, uviedla, že nenastal „nijaký pokrok“ pri riešení otázky prítomnosti jadrového materiálu na troch oficiálne nepriznaných lokalitách, ktoré sú zrejme už staršie a MAAE ich prešetruje už niekoľko rokov.

MAAE v správe píše, že „nie je schopná zaručiť, že iránsky jadrový program je výlučne mierový“. Jej šéf Rafael Grossi je čoraz viac znepokojený skutočnosťou, že Irán počas daného obdobia s MAAE nespolupracoval ohľadne nevyriešených bezpečnostných otázok.

V ďalšej správe, ktorú MAAE zverejnila takisto v stredu, sa píše, že Irán naďalej obohacuje urán nad limity určené v dohode z roku 2015. Teherán má podľa MAAE v súčasnosti zásoby obohateného uránu viac než 19-krát vyššie, než je dohodnutý limit 3,67 percenta.

Množstvo obohateného uránu evidované do 21. augusta predstavuje podľa odhadov 3 940 kilogramov. To je o 131,6 kilogramu viac než v predošlej štvrťročnej správe z 30. mája.

Výlučne mierový program?

Teherán tvrdí, že jeho jadrový program je výlučne mierový. Americké spravodajské služby a MAAE sú však podľa agentúry Reuters presvedčené, že Irán mal v minulosti tajný program jadrových zbraní. Ten mal ukončiť v roku 2003. Irán toto tvrdenie odmieta.

Väčšina údajných utajených jadrových lokalít pochádza zhruba z roku 2003 alebo ešte zo staršieho obdobia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet