Na hlavný obsah

Irán sa podrobil kritike zo strany Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie

Jeho odpoveď ich napĺňa pochybnosťami.

Irán sa podrobil kritike zo strany Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie
Na snímke iránska vlajka. Foto: SITA/AP

Traja európski účastníci rozhovorov o iránskom jadrovom programe, Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia, v sobotu (10. 9.) kritizovali Irán za nespolupracovanie s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

Iránska odpoveď na dohodu, ktorá má umožniť vykonávanie tej minulej z roku 2015 (JCPOA), podľa týchto krajín vyvoláva pochybnosti, či sa Irán chce k pôvodnému dohovoru vrátiť.

Uzavrel ju s päticou stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a s Nemeckom, pričom garantom bola Európska únia (EÚ).

Dostatok materiálu na výrobu jadrovej bomby

MAAE sa v roku 2015 poverila kontrolou iránskych jadrových prevádzok. Tento týždeň oznámila, že Irán v uplynulých troch mesiacoch zásadným spôsobom zvýšil zásoby uránu obohateného na 60 percent.

Ak bude v obohacovaní na túto úroveň pokračovať, mohol by mať dosť materiálu na výrobu jadrovej bomby. Irán od začiatku tvrdí, že o jadrovú zbraň sa neusiluje. Podľa JCPOA mal obohacovať len na 3, 67 percenta.

Traja európski účastníci rozhovorov označovaní ako E3 oznámili, že Irán s MAAE nespolupracuje. Keďže Teherán nie je schopný dospieť k záverečnej dohode, začala skupina konzultovať s partnermi, ako na vytváranie napätia zo strany Iránu reagovať.

MAAE sa okrem iného sťažuje, že Irán neodpovedal jej otázky k stopám uránu nájdených na troch pracoviskách, o ktorých agentúru Iránci predtým neinformovali. E3 uviedla, že Irán musí poskytnúť MAAE k technickým záležitostiam hodnoverné odpovede.

Jeho postup podľa E3 vyvoláva pochybnosti, či sa chce Teherán naozaj vrátiť k dohode späť. „Novovznesená požiadavka vyvoláva pochybnosti o úmysloch a ochote dospieť k úspešnému plneniu JCPOA zo strany Iránu. jeho postoj je v rozpore s jeho právne záväznými povinnosťami a ohrozuje nádej na obnovu JCPOA,“ uvádza sa vo vyhlásení E3.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet