Na hlavný obsah

Iránska polícia zadržala v súvislosti so smrťou Amíníovej novinárku a aktivistov

Jej úmrtie vyvolalo v krajine rozsiahle protesty.

Iránska polícia zadržala v súvislosti so smrťou Amíníovej novinárku a aktivistov
Iránska študentka Mahsá Amíníová, ktorá zomrela po zadržaní políciou. Foto: Twitter/Amnesty International

Iránske bezpečnostné zložky zatkli dvoch prominentných iránskych aktivistov a novinárku Nílúfar Hámediovú. Tá zohrala kľúčovú úlohu pri odhalení prípadu Mahsy Amíníovej. Jej smrť vyvolala v krajine rozsiahle protesty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

K ich zatknutiu prišlo v čase, keď sa zintenzívnili protesty súvisiace s Amíníovou, ktorú vyhlásili za mŕtvu 16. septembra. Teda tri dni po tom, čo ju zatkla teheránska mravnostná polícia. Pri zásahoch polície proti demonštrantom pritom podľa aktivistov zahynulo už najmenej 36 ľudí.

Jedným zo zatknutých aktivistou je Mádžid Tavákoli, ktorého iránska polícia v posledných rokoch zadržala už niekoľkokrát. Tavákoliho napríklad zatkli aj po sporných voľbách v roku 2009.

Druhý zadržaný aktivista je Hosejn Ronaki, ktorý v čase, keď prišla do jeho domu polícia, poskytoval interview pre kanál Iran International, ktorý sídli v Londýne. Na videu, ktorý tento kanál zverejnil, je možné vidieť znepokojeného Ronakiho, ktorý trvá na pokračovaní rozhovoru.

Iran International tiež uviedol, že Ronakimu, ktorý bojuje za slobodu prejavu a prispieva aj do denníka The Washington Post, sa podarilo vyhnúť zatknutiu, keď unikol z parkoviska pri svojej bytovke. Neskôr zverejnil videoodkaz z neznámeho miesta.

Medzičasom tiež zadržali teheránska novinárka Nílúfar Hámediová. Tá navštívila nemocnicu, v ktorej ležala v kóme Amíníová, a pomohla odhaliť prípad jej smrti. Oznámil to denník Šark, pre ktorý novinárka pracuje.

Tento týždeň pritom iránska polícia zadržala aj fotoreportérku Jaldu Moajeríovú, ktorá pokrývala protesty v Teheráne, uviedol vo štvrtok Medzinárodný Výbor na ochranu novinárov (VON).

„Iránske úrady musia okamžite prepustiť všetkých novinárov zadržaných, pretože pokrývali smrť Mahsy Amíníovej a protesty, ktoré po nej nasledovali,“ uviedol koordinátor VON pre Blízky východ a severnú Afriku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet