Na hlavný obsah

Iron Manova spoločníčka a lifestylová inovátorka oslavuje 50 rokov

Paltrowová už od detstva vedela, že chce hrať

Iron Manova spoločníčka a lifestylová inovátorka oslavuje 50 rokov
Na snímke herečka Gwyneth Paltrowová. Foto: ČTK / imago stock&people

Gwyneth Paltrowová, celým menom Gwyneth Kate Paltrowová, je americká herečka a lifestylová inovátorka, ktorá sa najviac preslávila hraním inteligentných a komplexných filmových postáv. V roku 2008 vytvorila lifestylovú značku životného štýlu goop.

Paltrowová, sa narodila 27. septembra 1972 v Los Angeles v Kalifornii. (Ako deň jej narodenia sa uvádza aj 28. september.) V utorok (27. 9.) oslavuje 50 rokov.

Je dcérou televízneho producenta Brucea Paltrowa a herečky Blythe Dannerovej, držiteľky ceny Tony. Paltrowová už od detstva vedela, že chce hrať, a vo svojich piatich rokoch sa objavila vo svojej prvej úlohe, v divadelnej hre. Uvádza to portál Brtannica. Keď mala Paltrow 11 rokov, jej rodina sa presťahovala do New Yorku.

Navštevovala prestížnu dievčenskú školu a herectvo študovala v letnom tábore vo Vermonte. Krátko navštevovala Kalifornskú univerzitu v Santa Barbare. Potom sa objavila na javisku po boku svojej matky v hre Williama Ingeho Piknik na williamstownskom divadelnom festivale.

Rodičia rozpoznali jej talent a vášeň pre herectvo. Jej rozhodnutie opustiť vysokú školu a venovať sa herectvu na plný úväzok podporili.

Medzi Paltrowovej prvé filmové úlohy patrila malá úloha mladej priateľky Petra Pana Wendy vo filme Stevena Spielberga Hook (1991) a kritikou dobre prijatá úloha tuláčky a podvodníčky vo filme Flesh and Bone (1993).

Jej kariéra pokračovala vedľajšími úlohami bohémskej umelkyne vo filme Mrs. Parker a začarovaný kruh (1994), dcéry Thomasa Jeffersona vo filme Jefferson v Paríži (1995) a po boku Morgana Freemana a vtedajšieho priateľa Brada Pitta v trileri Sedem (1995).

Prvá hlavná úloha

Jej prvá hlavná úloha, titulná postava vo filmovej adaptácie románu Jane Austenovej Emma z roku 1996, si vyslúžila vysoké hodnotenie. V roku 1998 sa objavila v piatich filmoch. Najmä v Zamilovanom Shakespearovi, v ktorom podala oscarový výkon ako múza Williama Shakespeara Viola. Film získal aj Oscara.

Paltrowová si ďalej zahrala rôzne úlohy, vrátane speváčky karaoke vo filme Karaoke (2000), ktorý režíroval jej otec; bývalého zázračného dieťaťa Margot Tenenbaumovej vo filme Wesa Andersona Taká zvláštna rodinka (2001) a zosnulej poetky Sylvie Plathovej vo filme Sylvia (2003).

Na snímke herečka Gwyneth Paltrowová a jej kolega Jack Black na natáčaní filmu Ťažko zamilovaný (2001).
Na snímke herečka Gwyneth Paltrowová a jej kolega Jack Black na natáčaní filmu Ťažko zamilovaný (2001).Foto: Abaca Press / Profimedia

Nadanú matematičku, ktorá pochybuje o svojom duševnom zdraví, si zahrala vo filme Dôkaz (2005). Paltrowová si túto úlohu pôvodne zahrala v roku 2002 v londýnskej divadelnej inscenácii, ktorú si veľmi pochvaľovala.

Svoj spevácky talent predviedla ako country hviezda vo filme Pád hviezdy (2010) a v opakovanej úlohe (2010 až 2011) v populárnej hudobnej televíznej šou Glee, za ktorú získala cenu Emmy.

Úloha Pepper Pottsovej v Iron Manovi

Portál Britannica uvádza, že v jedných z najúspešnejších filmov sa objavila spolu s Robertom Downeym mladším ako Iron Manova spoločníčka Pepper Pottsová v kasovom trháku Iron Man (2008, 2010 a 2013), pričom túto úlohu si zopakovala aj vo filmoch Avengers (2012), Spider-Man: Návrat domov (2017), Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019).

Objavila sa aj v komiksovom filme Mortdecai (2015) ako manželka vychýreného obchodníka s umením a špióna (Johnnyho Deppa). V roku 2019 bola Paltrow obsadená do úlohy matky prelietavého študenta vo fraškovitom seriáli The Politician od Netflixu.

Spoločnosť goop

Okrem kariéry herečky sa Paltrowová stala odborníčkou na životný štýl, keď v roku 2008 založila digitálnu mediálnu spoločnosť a elektronický obchod goop, ktorá ponúka rady na témy ako štýl, nakupovanie a jedlo.

Britannica pripomína, že hoci sa niektoré z týchto wellness rád ukázali ako kontroverzné pre obavy o ich bezpečnosť a účinnosť, goop sa stal veľmi populárnym.

V roku 2016 bola na trh uviedla radu starostlivosti o pleť a módnu radu G. Label. Paltrowová napísala aj kuchárske knihy My Father’s Daughter (Dcéra môjho otca, 2011), It’s All Good (Všetko je v poriadku, 2013; napísaná spolu s Juliou Turshenovou) a The Clean Plate (Čistý tanier, 2019).

V roku 2003 sa Paltrowová vydala za Chrisa Martina, speváka a klaviristu skupiny Coldplay. Pár sa rozišiel v roku 2014 a o dva roky neskôr sa aj rozviedli. Paltrowovej charakteristika rozchodu ako „vedomého rozchodu“ vyvolala v médiách posmech aj chválu.

Niektorí tvrdili, že táto fráza len posilnila vnímanie Paltrowovej ako domýšľavej a odťažitej. Iní chválili citlivosť a zrelosť, s akou pár ukončil svoj vzťah. Paltrowová sa neskôr vydala za scenáristu a producenta Brada Falchuka (2018), ktorého spoznala počas práce na seriáli Glee.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet