Na hlavný obsah

ISW: Ukrajinci takmer obkľúčili Rusmi okupované mesto Lyman

Vyplýva to z novej mapy zverejnenej americkým Inštitútom pre štúdium vojny.

ISW: Ukrajinci takmer obkľúčili Rusmi okupované mesto Lyman
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské jednotky takmer obkľúčili mesto Lyman v Doneckej oblasti, ktoré sa snažia dobyť späť. Vyplýva to z novej mapy, ktorú zverejnil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zásobovanie Ruskom okupovaného Lymanu je možné len úzkym koridorom cez dedinu Torske. Tá je už pod paľbou ukrajinských síl, uvádza ruskojazyčná verzia BBC, informuje ISW.

Experti inštitútu upozorňujú, že ruskí vojenskí blogeri predpovedajú ruským silám v Lymane bezprostrednú porážku. Ukrajinské sily sú totiž blízko obkľúčenia mesta. Ukrajinské ozbrojené sily bojujú na predmestí Torsk, ktoré leží len 12 kilometrov od Lymanu.

Podľa amerických expertov bude mať pád Lymanskej „kapsy“ pravdepodobne veľmi vážne dôsledky pre ruské sily na severe Doneckej oblasti a na západe Luhanskej oblasti. To môže umožniť ukrajinským ozbrojeným silám začať ohrozovať ruské pozície na západnej hranici Luhanskej oblasti a v oblastiach Severodonecka a Lysyčanska.

„Ruské ministerstvo obrany nehovorilo o nedávnych ruských stratách v Lymanskej oblasti a nebolo pripravené na pád tejto časti frontu, čo pravdepodobne zhorší už aj tak nízku morálku,“ uvádza sa v správe ISW.

Konštatuje, že podobná situácia sa vyvinula aj pred porážkou ruskej armády v Charkovskej oblasti. To viedlo k panike medzi ruskými jednotkami na celom východnom smere.

„Následná nespokojnosť v ruskom nacionalistickom informačnom priestore pravdepodobne podnietila Kremeľ, aby nariadil čiastočnú mobilizáciu,“ píšu experti inštitútu.

Exodus Rusov

Britské ministerstvo obrany vo štvrtok (29. 9.) upozornilo, že za sedem dní od momentu, keď prezident Vladimir Putin oznámil „čiastočnú mobilizáciu“, došlo k značnému exodu Rusov, ktorí sa snažili vyhnúť povolaniu do armády.

„Aj keď presné čísla nie sú jasné, pravdepodobne prekračuje veľkosť celkovej inváznej sily, ktorú Rusko nasadilo vo februári 2022,“ uviedlo. Medzi tými, ktorí sa pokúšajú opustiť Rusko, sú nadmerne zastúpení tí zámožnejší a vzdelanejší.

Exodus a mobilizácia podľa Londýna budú mať pravdepodobne čoraz významnejší dopad na ruskú ekonomiku pre zníženie dostupnosti pracovnej sily a zrýchlenému „odlivu mozgov“.

Úrady v ruskom Novosibirsku podľa denníka Kommersant hlásia pokus o podpálenie ďalšej vojenskej správy, a to vhodením dvoch zápalných fliaš. Požiar uhasili, polícia podozrivého zadržala.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa po celom Rusku stali desiatky podobných incidentov, upozornila ruská redakcia BBC. Prípady podpaľačstva sa však množia po vyhlásení čiastočnej mobilizácie, dodal Kommersant.

Ukrajinský generálny štáb na rannom brífingu uviedol, že ruské úrady na Kryme mobilizujú predovšetkým krymských Tatárov. Posielajú ich na front do miest, kde zúria najtvrdšie boje.

Zo Sevastopolu tak 27. septembra do Chersonskej oblasti odoslali dve tisícky zmobilizovaných.

Tvrdenia znepriatelených strán o stratách spôsobených nepriateľmi nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet