Na hlavný obsah

ISW: Ukrajinské jednotky dokončili obkľúčenie mesta Lyman v Doneckej oblasti

Tým zablokovali cestu na zásobovanie skupiny ruských vojsk.

ISW: Ukrajinské jednotky dokončili obkľúčenie mesta Lyman v Doneckej oblasti
Na ilustračnej snímke vojaci. Foto: RTVS

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe o udalostiach na fronte z 29. septembra tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily „prakticky zovreli“ v  obkľúčení mesto Lyman. To leží na severe Doneckej oblasti a je dôležitým oporným bodom ruskej armády na východe Ukrajiny.

ISW vo svojej správe podľa britskej stanice BBC cituje početné správy ruských „vojenských blogerov“ podporujúcich ruskú inváziu na Ukrajine a dostávajúcich informácie o vývoji na fronte priamo z bojiska.

Ako píšu experti ISW, ukrajinským jednotkám sa podarilo prelomiť obranu Lymanu. Ako aj zablokovať cestu, ktorá zostala poslednou možnosťou zásobovania skupiny ruských vojsk.

Blogeri, na ktorých sa ISW odvoláva, označujú situáciu v oblasti za „mimoriadne zložitú“. Expert z Inštitútu zahraničnej politiky vo Washingtone Rob Lee očakáva, že Lyman by mohol padnúť „možno vo štvrtok večer (29. 9.)) alebo v piatok (30. 9.)“, čo – ako podotýka – „vrhne tieň na (avizované) oznámenie o anexii“ okupovaných území na východe a juhu Ukrajiny.

Postúpi Ukrajina hlbšie do Donbasu?

Podľa Leeho „Rusko zápasí v Donbase s nedostatkom živej sily i záloh“. Upozornil, že ak Rusko utrpí v tzv. lymanskej kapse straty, „môže to viesť k ďalšiemu postupu Ukrajiny hlboko do Donbasu“.

Aj podľa ISW by situácia v tejto časti frontu mohla mať pre ruské sily vážne následky a ukrajinským jednotkám by zrejme umožnila ohroziť ruské pozície na západe Luhanskej oblasti, v okolí súmestia Lysyčansk-Severodoneck.

ISW pripomína, že ďalšie ruské straty by ešte viac podkopali morálku v radoch ruskej armády, ktorá by sa mala čoskoro doplniť o vojakov povolaných v rámci tzv. čiastočnej mobilizácie.

Vodca doneckých separatistov hovorí o „čiastočnom obkľúčení“

Ruské jednotky boli vo východoukrajinskom meste Lyman „čiastočne obkľúčené“ a sily Kyjeva opätovne dobýjajú dediny v tejto oblasti, uviedol v piatok (30. 9.) proruský líder ukrajinskej odštiepeneckej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin. Informovala o tom agentúra AFP.

„Správy z Lymanu sú znepokojujúce. V tomto momente je Lyman čiastočne obkľúčený,“ uviedol Pušilin na sociálnych sieťach. Zároveň dodal, že dve neďaleké dediny „nie sú plne pod našou kontrolou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet