Na hlavný obsah

Japonsko sa so štátnym pohrebom rozlúčilo so zavraždeným expremiérom

Smrteľne ho postrelil bývalý vojak.

Japonsko sa so štátnym pohrebom rozlúčilo so zavraždeným expremiérom
Modlitbami a čestnou salvou si Japonsko uctilo pamiatku bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Foto: twitter

Modlitbami a čestnou salvou si v utorok (27. 9.) Japonsko uctilo pamiatku bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Abe zomrel v júli po tom, čo ho počas predvolebného prejavu smrteľne postrelil bývalý vojak.

Prvý štátny pohreb po 55 rokoch v Japonsku hlboko rozdelil verejnosť. Kritici poukazujú okrem iného na vysokú cenu obradu či na kontroverzné vzťahy Abeho a jeho Liberálnodemokratickej strany (LDP) s Cirkvou zjednotenia, ktorá je známa ako moonisti.

Pohreb sa začal okolo 14.00 h miestneho času (07.00 h SELČ). Obrad začala Abeho manželka Akie, oblečená v čiernom kimone, ktorá do tokijskej haly Nippon Budókan za zvukov hudby a výstrelkov čestnej stráže priniesla Abeho popol. Privítal ju terajší japonský premiér Fumio Kišida, ktorý od nej urnu vzal a vystúpil s prejavom.

Štátneho pohrebu sa zúčastnilo viac ako 4 300 hostí z Japonska i zahraničia, vrátane napríklad americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej a indického premiéra Naréndry Módího.

Od skorého rána na miesto obradu prúdili tiež davy radových občanov; podľa agentúry Reuters počas niekoľkých hodín položilo kvety k Abeho portrétu viac ako 10 000 ľudí, zatiaľ čo ďalší čakali v trojhodinovom rade.

V centre Tokia sa medzitým k protestu zhromaždili odporcovia štátneho pohrebu. Rozhorčenie budí fakt, že pohreb hradený z verejných prostriedkov vyjde podľa médií najmenej na 1,7 miliardy jenov (približne 12 miliónov eur), aj to, že sa tejto pocty dostane politikovi, ktorého kariéru sprevádzali škandály, uviedla agentúra Reuters.

Muž, ktorého úrady podozrievajú z atentátu na Abeho, zdôvodnil svoj čin tým, že považoval bývalého premiéra za člena Cirkvi zjednotenia. Muž sa domnieval, že jeho matka prišla o väčšinu rodinných prostriedkov práve kvôli členstvu v tejto organizácii.

Pohreb sprevádzajú bezpečnostné opatrenia

Smrť Abeho však viedla k odhaleniu blízkych vzťahov medzi časťami politikov vládnucej Liberálno-demokratickej strany a Cirkvi zjednotenia. Za väzby s organizáciou, ktorú založil v roku 1954 v Južnej Kórei reverend Sun Myung Moon, sa ospravedlnil aj sám premiér Kišida.

V Tokiu kvôli pohrebu prijali prísne bezpečnostné opatrenia. Rozmiestnili okolo 20 000 policajtov, niektoré ulice, a dokonca aj školy uzavreli.

Abe odstúpil z pozície premiéra v roku 2020 s odvolaním sa na svoj zlý zdravotný stav. V júli ho v západojaponskom meste Nara Abeho postrelil podomácky vyrobenou zbraňou dvadsaťštyriročný bývalý vojak Tecuja Jamagami. Ten istý mesiac mal Abe súkromný pohreb.

Predseda vlády Kišida potom vyhlásil, že si najdlhšie slúžiaci japonský premiér zaslúži za svoju dlhoročnú službu krajinu štátny pohreb. V nedávnom prieskume verejnej mienky televízie Asahi toto rozhodnutie podporilo len 30 percent opýtaných Japoncov, zatiaľ čo 54 percent bolo proti.

Naposledy sa v Japonsku štátny pohreb zosnulého bývalého premiéra konal v roku 1967 po úmrtí Šigerua Jošidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet