Na hlavný obsah

Karol III. v Londýne prvýkrát prijal premiérku Trussovú

Tá potom prehovorila na omši.

Karol III. v Londýne prvýkrát prijal premiérku Trussovú
Na snímke zľava nový britský kráľ Karol III. a britská premiérka Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Nový britský kráľ Karol III. sa v piatok (9. 9.) vrátil zo Škótska, kde vo štvrtok (8. 9.) zomrela jeho matka kráľovná Alžbeta II., do Londýna. V Buckinghamskom paláci, ktorý teraz bude jeho sídlom, poskytol svoju prvú audienciu, keď prijal premiérku Liz Trussovú. V paláci potom nakrútil prejav, ktorý večer vysielali britské stanice.

Lietadlo s Karolom a jeho manželkou Camillou popoludní pristálo na vojenskom letisku Northolt asi 20 kilometrov severozápadne od britskej metropoly. Kráľovský pár nastúpil do oficiálneho kráľovského automobilu a zamieril do Buckinghamského paláca, ktorý je hlavným sídlom britských kráľov.

Doteraz žil následník trónu, ešte ako princ Charles, s manželkou v rezidencii Clarence House, ktorá je od Buckinghamského paláca vzdialená len niekoľko sto metrov.

Pri príchode k Buckinghamskému palácu kráľ vystúpil z vozidla a potriasol si rukou s desiatkami ľudí. Prijal ich vyjadrenie sústrasti, a pozrel si množstvo kvetov, ktoré Briti k palácu položili na počesť zosnulej panovníčky.

Hlasno ho zdravili a spievali mu hymnu

Davy zhromaždené pred palácom Karola III. hlasno zdravili a niektorí ľudia spievali hymnu Bože ochraňuj kráľa, uviedla agentúra Reuters. Ľudia sa pred Buckinghamským palácom začali stretávať už vo štvrtok popoludní, ešte pred oficiálnym oznámením o úmrtí panovníčky.

„Keď sme v piatok popoludní prišli, bolo to veľmi dojemné, všetci tí ľudia, ktorí prišli vyjadriť sústrasť. A tie kvety,“ povedal kráľ premiérke Trussovej, ktorá popoludní dorazila na audienciu u nového panovníka.

Šéfka vlády, ktorá mala na sebe smútočné čierne šaty, sa v paláci zdržala asi pol hodinu. Kamery zachytili aj veľmi osobný moment, keď kráľ premiérke priznal, že úmrtie kráľovnej „bolo chvíľou, ktorej sa vždy obával“. „Viem, že veľa ľudí to malo podobne,“ povedal.

Premiérka po audiencii odišla do katedrály svätého Pavla, kde tamojší dekan Andrew Tremlett odslúžil smútočnú omšu. Trussová vystúpila so čítaním z Biblie a vybrala pasáž z novozákonného Listu Rimanom.

V katedrále tiež prvýkrát oficiálne zaznela nová podoba hymny, v ktorej slová „Bože ochraňuj kráľovnú“ nahradili znenie „Bože ochraňuj kráľa“. Naposledy sa takto spievala v roku 1952, keď zomrel kráľ Juraj VI.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet