Na hlavný obsah

Kazachstan neuzná možnú anexiu ukrajinského územia k Rusku

Kazachstan je blízkym spojencom Moskvy.

Kazachstan neuzná možnú anexiu ukrajinského územia k Rusku
Na snímke vlajka Kazachstanu. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Kazachstan, blízky spojenec Moskvy, neuzná možné pripojenie východoukrajinských oblastí k Rusku. Uviedlo to dnes podľa agentúry Reuters kazašské ministerstvo zahraničia. V oblastiach na východe Ukrajiny sa minulý týždeň začalo hlasovanie o ich pripojení k Rusku, ktoré proruské úrady označujú za referendum. Hlasovanie neuznáva Ukrajina ani západné štáty.

„Čo sa týka konania referend. Kazachstan vychádza z princípov územnej celistvosti štátov, ich suverénnej rovnosti a mierového spolužitia,“ povedal hovorca kazašskej diplomacie.

Hlasovanie sa na Ukrajine koná v samozvaných proruských útvaroch Luhanská ľudová republika (LNR) a Donecká ľudová republika (DNR). A na Ruskom okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti. Do nich ruské okupačné sily „začlenili“ aj časti ďalších oblastí, ktoré momentálne majú pod kontrolou.

Hovorca ministerstva pripomenul pozíciu kazašského prezidenta Kasyma-žomarta Tokajeva, ktorý sa podľa neho „jasne vyjadril k nasledovaniu princípov medzinárodného práva“ a územnej integrity štátov. Agentúra Interfax pripomenula, že Tokajev už v polovici tohto júna na medzinárodnom fóre v Petrohrade uviedol, že jeho krajina neuznáva LNR a DNR.

„Neuznávame Taiwan alebo Kosovo alebo Južné Osetsko, Abcházsko a s najväčšou pravdepodobnosťou tento princíp aplikujeme aj vo vzťahu s kvázi štátmi. Čo je podľa nášho názoru aj Luhansk a Doneck,“ uviedol vtedy prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet