Na hlavný obsah

Kino Lumiére už tento rok kinosály neotvorí

A to pre zadymenie a znečistenie priestorov v dôsledku požiaru.

Kino Lumiére už tento rok kinosály neotvorí
Kino Lumiére v Bratislave. Foto: TASR

Bratislavské kino Lumiére počas najbližších mesiacov neotvorí. Zadymenie a značné znečistenie priestorov celého objektu v dôsledku utorkového (20. 9.) požiaru si vyžaduje časovo náročné odstraňovanie škôd a sanáciu. Informovali o tom predstavitelia Slovenského filmového ústavu (SFÚ).  

„V nadväznosti na plánovanú rekonštrukciu kina v novembri jeho priestory ostanú zatvorené až do jarných mesiacov budúceho roka. Rokujeme o možnom náhradnom premietaní v kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU,“ informovali predstavitelia Slovenského filmového ústavu (SFÚ).  

Generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký vysvetlil, že kontaminované priestory nie je možné čistiť bežne vodou. Treba odborné chemické procesy, ktoré zrealizuje profesionálna odborná spoločnosť so zameraním na sanáciu škôd po veľkých požiaroch.

„Čisteniu budú podliehať všetky projekčné technológie, klimatizačné jednotky a vzduchotechnické rozvody, kreslá v kinosálach, steny aj podlahy,“ dodal Dubecký.

Škody v digitalizačnom pracovisku SFÚ

Požiar, ktorý podľa predbežného zistenia vznikol v klimatizačnej jednotke, napáchal výrazné škody v digitalizačnom pracovisku SFÚ. To je základným pracoviskom na digitalizáciu slovenského audiovizuálneho dedičstva.

„Žiaľ, je pravdepodobné, že technológie budú technicky nespôsobilé,“ priznal Dubecký. Podľa neho má utorkový požiar pre oblasť audiovízie rovnako hrozivý rozmer, ako mal pre nehnuteľné kultúrne dedičstvo požiar na hrade Krásna Hôrka v roku 2012.

Zdôraznil, že digitalizačný proces nebude jednoduché obnoviť. Bude si vyžadovať veľké investície. „Presnú výšku škody bude možné vyčísliť až po prvotnej sanácii a následnej profylaktike a preverení funkčnosti dodávateľských firiem týchto technológií,“ uviedol šéf SFÚ.

Analýza podľa jeho slov takisto spresní, koľko filmových materiálov bolo poškodených, či úplne zničených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny