Na hlavný obsah

Kirgizsko hlási už vyše 20 mŕtvych počas bojov s Tadžikistanom

Obe krajiny sa obviňujú z porušovania prímeria.

Kirgizsko hlási už vyše 20 mŕtvych počas bojov s Tadžikistanom
Zničené vojenské vozidlo. Foto: Twitter/Reuters

Kirgizské ministerstvo zdravotníctva v piatok (16. 9.) oznámilo, že počas niekoľkodňových bojov na hraniciach s Tadžikistanom zomrelo 24 ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

„Do zdravotníckych zariadení v regióne Batken priviezli 24 tiel,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Kirgizsko a Tadžikistan sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria, ktoré malo v piatok ukončiť niekoľkodňové boje na spoločnej hranici týchto stredoázijských republík.

Podľa kirgizskej strany tadžické sily pálili na región Batken na juhozápade Kirgizska a ostreľovali pozície pohraničných stráži.

Na spravodajskom portáli tadžickej vlády sa zase uvádza, že Kirgizsko posilnilo svoje pozície a ostreľuje tadžické pohraničné obce.

Obe bývalé sovietske republiky uzatvorili v piatok prímerie. Ich prezidenti nariadili jednotkám svojich krajín, aby sa stiahli z oblastí v okolí spoločnej hranice.

Stretnutie prezidentov Kirgizska a Tadžikistanu Sadyra Žaparova a Emomaliho Rachmona sa uskutočnilo po tom, čo sa Rusko ponúklo, že bude prostredníkom pri riešení ich konfliktu.

Zrážky na 1 000 kilometrov dlhých spoločných hraniciach sa dejú pomerne často, avšak zvyčajne sa ich podarí rýchlo deeskalovať. Vlani však viedli takmer k totálnej vojne a zahynulo pri nich približne 50 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet