Na hlavný obsah

Klavirista Rudolf Rokl bol dlhoročným priateľom Karla Gotta

Hudobník zomrel pred 25 rokmi.

Klavirista Rudolf Rokl bol dlhoročným priateľom Karla Gotta
Rudolf Rokl bol blízkym priateľom Karla Gotta. Foto: YouTube/ČT

Klavirista, hudobný skladateľ a aranžér Rudolf Rokl sa preslávil svojím nadaním v jazzovej hudbe, ale aj svojím vystupovaním vo filmoch ako Pražské blues (1963), či Bylo čtvrt a bude půl (1968). Verejnosť ho však najlepšie poznala ako dlhoročnú súčasť orchestru Karla Gotta.

Rokl sa narodil v roku 1941 v meste Rychnov nad Kněžnou do rodiny hudobníkov. Ako uvádza Československá filmová databáza, hrať na klavír začal v štyroch rokov. Klavírnej hre sa neskôr venoval aj počas štúdií na pražskom štátnom konzervatóriu, spolu s dirigovaním a hudobnou skladbou.

Počas štúdií vystupoval s orchestrom Karla Vlacha, v Laterně Magice, v Semafore a v jazzovom orchestri Československého rozhlasu. Neskôr získal stálu pozíciu v tanečnom orchestri Československého rozhlasu.

Spočiatku bol Gottov náhradný klavirista

V roku 1967 odišiel do Spojených štátov, kde na klavíri sprevádzal Karla Gotta ako náhradník jeho klaviristu Jaromíra Klempířa. Po návrate z Las Vegas sa stal stálym členom Gottovho orchestru. Do tvorby českého speváka Rokl prispel niekoľkými piesňami a naaranžoval preňho desiatky zahraničných piesní.

Ako jazzový sólista vydal niekoľko platní. Patria medzi ne Díky tobě jsem se znovu narodil  (1975), The Way I Feel It (1985), či Jen pro vás (1993). Jeho tvorba sa neskôr dostala na rôzne výberové CD. Ako skladateľ nepracoval len pre Gotta. Niekoľko skladieb napísal a naaranžoval pre Jitku Zelenkovú.

Bol ťažkým fajčiarom

Po obmene zostavy sprievodného orchestru Karla Gotta v roku 1989 začal mať Rokl vážnejšie zdravotné problémy.

V roku 1986 podstúpil operáciu hrtana. Jeho problémy s hrtanom súviseli s jeho láskou k cigaretám. Portál ireport.cz uvádza, že mu niekoľko rokov pred smrťou transplantovali hlasivky. Hudobníkovi sa fajčenie stalo osudným a 23. septembra 1997 podľahol rakovine hrtana.

Na Roklovu počesť sa v jeho rodnom meste každoročne usporadúvajú jazzové koncerty. V Rychnove nad Kněžnou je po ňom pomenovaná ulica a pred tamojším gymnáziom má postavenú bustu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet