Na hlavný obsah

Na Lešti a Sliači vybudujú kontajnerové mestečká za desiatky miliónov eur

Budú určené pre vojakov Severoatlantickej aliancie.

Kontajnerové mestečká na Lešti a Sliači za desiatky miliónov eur. Vybuduje ich rezort obrany pre vojakov Severoatlantickej aliancie. Opozícia namieta proti postupu na výberu zhotoviteľa. Tvrdí, že rezort obrany obišiel zákon o verejnom obstarávaní. Ministerstvo obvinenia popiera.

V rámci predsunutej prítomnosti NATO na Slovensko od marca postupne prišlo okolo 1 500 spojeneckých vojakov z Česka, Nemecka, USA, zo Slovinska a z Holandska.

„Naša infraštruktúra nebola pripravená na to aby sme takúto jednotku dlhodobo ubytovali na území SR. Preto sme sa rozhodli, že v dvoch krokoch budeme realizovať kontajnerové mestečká,“ uviedol Jaroslav Naď (OĽANO), minister obrany SR.

Vo výcvikovom centre na Lešti vzniknú nové ubytovne s kapacitou 2 444 lôžok. Na Sliači to bude 600 lôžok. Rezort obrany zaplatí za kontajnerové mestečká viac ako 31 miliónov eur. Vybuduje ich Združenie Lešť so spoločnosťou CSM Industry.

Opozícia má výhrady

„Minister Naď a ministerstvo obrany obišlo zákon o verejnom obstarávaní. Túto zákazku realizujú na priamo,“ myslí si Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR a generálny manažér strany Hlas-SD.
Podľa Naďa Šutaj Eštok „klame, až sa mu z huby práši“. Vysvetlil, že verejné obstarávanie sa uskutočnilo.

„Ide o priame zadanie konkrétnej firme, ktoré bude tieto kontajnerové mestečká dodávať,“ tvrdí Šutaj Eštok. Naď uviedol, že ide o konzorcium spoločností, nie jednu firmu, pretože jedna firma by nedokázala taký obrovský počet kontajnerov v takom krátkom čase urobiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


Generál vo výslužbe to prirovnáva k situácii, keď boli slovenskí vojaci vyslaní na misiu napríklad do Pobaltia.

„Takisto mali na začiatku problém s ubytovaním, bývali v improvizovaných podmienkach a takisto sa domáca krajina snažila čo najskôr vyriešiť potrebu ubytovania,“ ozrejmil Pavel Macko, generál vo výslužbe.

Rezort obrany trvá na tom, že celý proces bol v súlade so zákonom a s Úradom pre verejné obstarávanie ho konzultovali. Úrad však postupy ministerstva preverí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko