Na hlavný obsah

Kontrola vydávania pokladničných blokov vďaka verejnosti?

Išlo by o cashback.

Kontrola vydávania pokladničných blokov vďaka verejnosti?
Ilustračná snímka. Prázdna reštaurácia. Foto: RTVS

Štát chce kontrolovať vydávanie pokladničných bločkov aj vďaka verejnosti. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý na aktuálnu schôdzu predložili poslanci hnutia OĽANO.

Zo strany štátu by malo ísť o takzvaný cashback, inak povedané peniaze späť. Zákazníci ich dostanú potom, keď bloček nasnímajú v mobilnej aplikácii. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) hovorí o motivácii a zároveň o znižovaní daňovej medzery. Návrh však má už teraz nemálo odporcov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

„Kúpte si tovar alebo službu, nahrajte to v aplikácii a časť peňazí vám pošleme späť,“. Postup, s akým sa väčšina z nás stretla už nejeden krát. Málokedy však s takouto ponukou prichádza štát.

„Keď si zoberiete bloček z reštaurácie a zaregistrujete si ho v jednoduchom systéme, tak sa vám na váš účet automaticky vyplatí 20 percent naspäť z bločku na váš účet,“ uviedol Matovič.

Takto by to malo fungovať, ak v parlamente prejde návrh, ktorí na aktuálnu schôdzu predložili poslanci hnutia OĽANO. Jeho primárnym cieľom však nie je prispieť spotrebiteľom. Ale prinútiť predajcov riadne vydávať pokladničné bločky. Ministerstvo financií si od neho sľubuje znižovanie daňovej medzery.

Podpredseda mimoparlamentého Hlasu-SD Richard Raši hovorí, že ide o ďalší bizarný nápad ministra financií. „Tu treba rázne pomôcť gastru, ostatnému priemyslu a podnikateľom, ľuďom, seniorom a všetkým. Netreba vymýšľať hry, lotérie, aplikácie a fotenia si bločkov,“ povedal.

Minister financií pripustil, že to nebudú len reštaurácie. O aké presne segmenty pôjde určí vláda. A to obyčajným nariadením. Teoreticky tak každú chvíľu môžeme zbierať bločky v inom sektore.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) hovorí, že sa mu návrh pozdáva. „Ktoré by to mali byť skupiny výrobkov či segmetov ekonomiky, to je potom na ďalšiu debatu. Ale samotná možnosť, aby ľudia získali nejaké zľavy, to považujem za dobré,“ uveidol.

Štát by mal detailné dáta o nákupnom správaní používateľov

V zákone sa nepíše ani o sume, ktorú by štát ľuďom vyplácal. Dvadsať percent, teda v podstate celá daň z pridanej hodnoty, tú spomenul iba Igor Matovič. Tak, ako pri krúžkovnom, aj v tomto prípade by sa každý musel prihlásiť do mobilnej aplikácie. O každom z používateľov by mal štát detailné dáta o jeho nákupnom správaní. Aj z tohto dôvodu je proti návrhu strana SaS.

„Je to návrh, ktorý akoby stále kopíruje nejakú mantru ministra financií, jeho záľubu v mobilných aplikáciách. Je to opäť spôsob, kde finančná správa bude zberať obrovské množstvo informácií o spotrebiteľoch. O tom som osobne presvedčený, že je ďaleko za hranou,“ myslí si Marián Viskupič.

Gastrosektor volá po systémových zmenách a nečaká na podobné nápady. Tvrdí prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. „Toto nie je ten nástroj, ktorý podnikateľom v gastre pomôže. Kto chce do reštaurácie prísť či na obed, alebo na čapované pivo, príde tak, či tak. Myslím si, že nejaký cashback ho nebude motivovať,“ ozrejmil.

Nejde o vládny návrh, čo znamená, že nebol súčasťou medzirezortného pripomienkového konania.

Harbuľák preto upozorňuje, že sa k nemu nemohli vyjadriť. Podotkol, že v parlamente je niekoľko ďalší návrhov, ktoré sa týkajú podnikania. No nikto ich s podnikateľmi nekonzultoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál