Na hlavný obsah

Košickú MHD trápi nedostatok vodičov

Denne nevypravia desiatky spojov.

Košickú MHD trápi nedostatok vodičov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poruchy vozidiel či nedostatok vodičov. Košický dopravný podnik denne nevypraví desiatky spojov. Výpadok autobusov napriek tomu cestujúci výrazne nepociťujú.

Ivan Horváth je vodičom v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) viac ako 30 rokov. Je presvedčený, že o túto prácu by bol väčší záujem, ak by sa zlepšilo platové ohodnotenie.

Za prvý polrok síce prijali 13 vodičov, no zároveň odišlo asi 20. Ich výpadok je jedným z dôvodov, prečo denne z vyše 3 000 autobusových spojov približne 70 nevypravia. 

„Zhruba 10 % vodičov je aktuálne práce neschopných. Ďalej máme aj kurz kvalifikačnej karty vodiča pre zákonné podmienky. Vo všeobecnosti však platí, že vodičov je málo,“ uviedol riaditeľ riadenia dopravy DPMK Roman Danko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Čo sa týka personálnych otázok, náboru nových vodičov, zamestnancov, výpravy spojov, tak toto nie je kompetenciou mesta, ale vedenia dopravného podniku. Do toho jednoducho nemôžeme zasahovať,“ vysvetlil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

V dopravnom podniku navyšovali tento rok mzdu o 50 eur v hrubom pre každého zamestnanca. Riaditeľ dopravného podniku Vladimír Padyšák preto ďalšie navyšovanie do konca roka vylučuje. Avizuje však nové kolektívne vyjednávanie, kde sa určite nastolí aj otázka vyšších platov.

Problémom je aj zhruba 10-ročná životnosť autobusov. Pravda je však taká, že v meste jazdia aj 18-ročné autobusy.

Podobné problémy, či už s vozovým parkom, alebo vodičmi, riešili v minulosti aj v bratislavskom dopravnom podniku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny