Na hlavný obsah

Košický kraj hľadá riešenia na zmiernenie následkov štrajku vodičov autobusov

Jednou z možností je spoločnosť Arriva.

Košický kraj hľadá riešenia na zmiernenie následkov štrajku vodičov autobusov
Ilustračná snímka autobusov spoločnosti Eurobus. Foto: TASR

Košický samosprávny kraj (KSK) hľadá riešenia, ako zmierniť následky výpadku autobusových spojov. Odborové organizácie spoločnosti Eurobus v dopravných závodoch Košice a Rožňava totiž ohlásili výstražný štrajk.

KSK rokuje s druhým autobusovým dopravcom Arriva, ako aj s regionálnymi dopravcami z iných krajov. Povedal to predseda kraja Rastislav Trnka.

Od štrajku sa kraj dištancoval, keďže nie je zriaďovateľom ani vlastníkom žiadneho z dopravcov. Nemá preto právomoc zasahovať do ich personálnej politiky.

„Mrzí nás však, že na interné záležitosti spoločnosti a jej zamestnancov doplatia obyvatelia kraja v našich dvoch okresoch,“ dodal Trnka.

Keďže kraj si voči dopravcom plní zmluvné povinnosti, rovnaké plnenie očakáva aj od dopravcov, vrátane prevádzkovej povinnosti dopravcu, uviedol KSK na svojej internetovej stránke. Pripomenul, že spoločnosť Eurobus nedokáže určiť rozsah a dopady štrajku na vynechané spoje.

„Sme presvedčení o našich ústretových krokoch v priebehu doterajšieho kolektívneho vyjednávania. Analyzujeme zákonné náležitosti oznámenia o začatí štrajku,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Eurobus Ľubomír Gerši.

Dodal, že v najbližšej dobe sa spoločnosť rozhodne, ako bude postupovať ďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny