Na hlavný obsah

Kováčik tvrdí, že je nevinný. Na súde sa objavil vo väzenskom úbore a s putami na rukách

Podľa obžaloby prijal úplatok vo výške 50 000 eur.

Kováčik tvrdí, že je nevinný. Na súde sa objavil vo väzenskom úbore a s putami na rukách
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa začal ďalší proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Obžalovaný je aj podnikateľ Peter Košč, od ktorého mal Kováčik podľa obžaloby prijať úplatok 50 000 eur.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Iveta Drugová. Kováčik prišiel na pojednávanie vo väzenskej uniforme a s putami na rukách, V súčasnosti si totiž odpykáva osemročný trest za korupciu v inej veci.

Kováčika obviňujú z toho, že vzal od podnikateľa Petra Košča úplatok 50 000 eur za to, že ututlal vyšetrovania bývalého šéfa policajných odposluchov Jozefa Reháka a samotného Košča.

Spochybňoval výpoveď svedka

Bývalý špeciálny prokurátor vyhlásil, že je nevinný a odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste. Uviedol, že počas doterajšieho vyšetrovania a prípravného konania boli porušené jeho práva. Kováčik taktiež spochybňoval výpovede svedka a známeho kajúcnika Bernarda Slobodníka.

Prostredníctvom neho mal Kováčik údajne prevziať úplatok. Peniaze mal prijať v roku 2016 v bratislavskej nemocnici v knihe s vyrezanými stranami vo forme 500-eurových bankoviek.

Pojednávanie prebieha bez Koščovej prítomnosti, ktorý je už viac ako rok na úteku. Je na neho vydaný zatykač, podnikateľ obvinenia takisto popiera. Údajne požiadal o azyl, v akej krajine však nie je známe.

Košč mal blízko k tajnej službe aj politikom

Košč mal blízky vzťah s bývalým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS), Vladimírom Pčolinským, ktorého stíhajú pre korupciu.

Jeho údajný vplyv vysvetľuje tiež prezývka. V SIS bol známy ako Pán X . „Hneď po nástupe Jozefa Magalu do funkcie začal personálne pohovory s príslušníkmi služby vykonávať Peter Košč, napriek tomu, že v tej dobe nebol príslušníkom SIS. Vystupoval ako poradca riaditeľa SIS Jozefa Magalu,“ píše sa o ňom v spise Gorila.

Okrem toho ho vyšetrovatelia NAKA podozrievajú z toho, že na policajnej inšpekcii organizoval zločineckú skupinu, ktorej cieľom malo byť znemožnenie vyšetrovania veľkých káuz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál