Na hlavný obsah

Kráľovná Alžbeta II. bola váženou panovníčkou, zmysel pre humor jej však nechýbal

Na oficiálnych stretnutiach uvoľňovala atmosféru.

Kráľovná Alžbeta II. bola váženou panovníčkou, zmysel pre humor jej však nechýbal
Na archívnej snímke zosnulá anglická kráľovná Alžbeta II. Foto: profimedia.sk

Britské médiá po smrti kráľovnej Alžbety II. okrem jej zásluh v práci pre spoločnosť pripomínajú aj jej osobitý zmysel pre humor, ktorým „prelamovala ľady“ na oficiálnych stretnutiach. 

Medzi scénkami, ktoré vo videu na svojom kanáli na youtube poskladal denník The Guardian, sa ocitla aj tá, v ktorej panovníčku filmový James Bond sprevádza na otvárací ceremoniál olympijských hier v Londýne.

Na začiatku videa sa kráľovná medvedíkovi Paddingtonovi zveruje, že rovnako ako on so sebou pre prípad núdze nosí sendvič s marmeládou, a jeden vytiahne z kabelky so slovami, že je „na neskôr“.

Inokedy zase Alžbeta II. krájala tortu mečom, hoci jej ľudia okolo nej podávali nôž s tým, že to bude ľahšie. „Ale toto je nezvyčajnejšie,“ odporovala panovníčka.

Pri fotografovaní s účastníkmi minuloročnej schôdzky skupiny G7 v Cornwalle sa opýtala, či na snímke majú vyzerať, „ako že si to užívajú“. „Áno, rozhodne,“ odpovedal vtedajší britský premiér Boris Johnson.

„Užili sme si to, aj keď na to nevyzeráme,“ poznamenal Johnson, ktorý tento týždeň v utorok (6. 9.) vo funkcii skončil. Vymenovanie novej premiérky Liz Trussovej bolo poslednou kráľovninou aktivitou, z ktorej mohla verejnosť vidieť fotografie.

Slnečné hodiny umiestnené v tieni

Pri prechádzke v záhrade Buckinghamského paláca s Davidom Attenboroughom sa kráľovná sťažovala na hluk vrtuľníkov nad Londýnom. „To znie ako (bývalý americký) prezident (Donald) Trump,“ povedala Alžbeta II. so sústredeným výrazom v tvári slávnemu prírodovedcovi.

Spoločne si robili srandu tiež zo slnečných hodín umiestnených v tieni. „No, nie je to dobré,“ poznamenala panovníčka a dodala, že pôvodne určite v tieni neboli.

Keď kanadský premiér Justin Trudeau hovoril, že je dvanástym šéfom vlády za dobu, čo je Alžbeta II. na tróne. Panovníčka mu ironicky poďakovala za to, že pripomína, aká je stará.

Video uzatvára scénka z tohtoročných slávností na počesť 70. výročia kráľovninej korunovácie, keď zamestnanec Buckinghamského paláca decentne upozorňuje, že oslava sa už začne.

„Všetko najlepšie, pani, a ďakujem za všetko,“ hovorí jej na rozlúčku opäť medvedík Paddington a skladá si pri tom klobúk. „To je veľmi láskavé,“ odvetí mu Alžbeta II., ktorá bola najdlhšie vládnucim žijúcim a najdlhšie vládnucim britským panovníkom v dejinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet