Na hlavný obsah

Kráľovná vymenovala Liz Trussovú za novú britskú premiérku

Trussová bude treťou ženou na čele britskej vlády.

Štyridsaťsedemročná bývalá ministerka zahraničia Liz Trussová sa v utorok (6. 9.) stala britskou premiérkou. Kráľovná Alžbeta II. ju do funkcie vymenovala na škótskom zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu skôr „láskavo“ prijala rezignáciu Borisa Johnsona, informoval web stanice BBC.

Trussová v utorok (6. 9.) o 17.15 h vystúpi so svojím prvým prejavom v Downing Street, kde znovu zdôrazní svoje politické priority. Sú nimi predovšetkým obnova stagnujúceho hospodárstva a riešenie krízy životných nákladov prostredníctvom znižovania daní.

Trussová ako premiérka vzišla z vnútrostraníckeho hlasovania konzervatívcov, ktorí jej dali prednosť pred exministrom financií Rishim Sunakom.

Po Margaret Thatcherovej a Therese Mayovej je Elizabeth Trussová treťou ženou na čele britskej vlády a 15. ministerským predsedom za vlády Alžbety II.

Politický redaktor webu Independent Andrew Woodcock v rozhovore s BBC uviedol, že nový britský premiér má bežne čas užiť si po svojom uvedení do funkcie krátky čas pokoja.

Trussová ale podľa neho vojde „priamo do hurikánu“. „Ľudia čelia chudobe, firmám hrozia krachy. Potrebujeme riešenie veľmi, veľmi rýchlo,“ povedal Woodcock.

Nová premiérka ešte v utorok vymenuje členov novej vlády, ktorá sa na prvom rokovaní stretne v stredu (7. 9.) dopoludnia.

Expremiér Johnson pred odletom do Škótska predniesol svoj posledný prejav, v ktorom hovoril o svojich ekonomických, politických i diplomatických úspechoch a vyzval na podporu vlády novej premiérky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet