Na hlavný obsah

Kto chce mať od januára lacnú elektrinu, musí ňou šetriť

Nie každému sa to však podarí.

Kto chce mať od januára lacnú elektrinu, musí ňou šetriť
Na ilustračnej fotografii elektrická zásuvka. Foto: RTVS

Kto chce mať od januára lacnú elektrinu, musí ňou šetriť. Detaily vládneho návrhu ešte nie sú známe, zatiaľ sa však hovorí, že lacných zostane 85 % elektriny, ktorú domácnosti spotrebovali počas jedného z pandemických rokov. Zvyšných 15 % musia ušetriť. Nie každému sa to však podarí.

Štvorčlenná rodina z klasického bytu v Nových Zámkoch- otec chodí do práce, prváčka do školy, a mama s menšou dcérou sú doma. Mesačne spotrebujú asi 192 kilowatthodín elektriny. To je bežná spotreba podobných rodín na západnom Slovensku.

„Varí sa každý deň, viac-menej aj pečie, periete každý deň, niekedy aj dve práčky. A keď je naozaj celá štvorčlenná rodina doma, tak umývačka riadu ide určite dvakrát denne,“ uviedla Ivana Královičová.

Za elektrinu platia mesačne 37 eur- od januára to bude možno dvojnásobne viac. Štát sa pozrie na spotrebu za pandemické roky 2020 a 2021. Vyberie rok, keď sa na Slovensku míňalo najviac, a z tejto spotreby bude garantovať 85 % elektriny lacnej. Ak zvyšok Slováci nechcú za novú – vyššiu cenu, mali by 15% elektriny ušetriť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ivanina rodina má však iba základné spotrebiče- žiadnu klimatizáciu ani sušičku- kde ešte 15 % ušetrí, nevie.

„Asi vieme vyškrtnúť už iba televíziu. Ešte možno umývačka riadu. Tú by sme vôbec nepoužívali, ale tým pádom by sme míňali viac teplej vody,“ vysvetlila.

Kde nájsť rezervu a ako vôbec spotrebu elektriny znížiť?

„V prípade štvorčlennej domácnosti sa dajú úspory nájsť napríklad napĺňaním práčky, napĺňaním umývačky, zakrývaním hrncov pri varení, čím sa zabráni úniku energií, neotváraním rúry pri pečení,“ ozrejmil Radovan Potočár, analytik portálu Energie-portal.sk.

Čo-to ušetrí, ak malé spotrebiče, nabíjačky či televíziu, ktoré sa nepoužívajú, ľudia vypoja z elektriny, keď sa žiarovky vymenia za úsporné alebo sa menšie jedlo ohreje v mikrovlnke. V starších domácnostiach sú požieračom elektriny zväčša stará chladnička alebo mraznička. Najľahšia cesta je však vzdať sa luxusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika