Na hlavný obsah

Kto sú noví ministri Hegerovej menšinovej vlády a čo ich čaká?

Najťažšiu úlohu má nový minister hospodárstva.

Prezidentka vymenovala nových členov vlády. Ministerstvo spravodlivosti povedie advokát Viliam Karas, na rezort zahraničných vecí prichádza diplomat Rastislav Káčer a na hospodárstvo odborník na energetiku Karel Hirman.

Práve jeho čaká asi najťažšia úloha spomedzi nových ministrov. Hirman bude, okrem iného, musieť riešiť energetickú krízu a neustále rastúce ceny plynu a elektriny.

Karel Hirman počas profesionálnej kariéry pôsobil na viacerých riadiacich a manažérskych pozíciách v energetických spoločnostiach. V minulosti bol aj poradcom premiérky Ivety Radičovej pre energetiku.

„Všetci spoločne sme vo veľmi ťažkej situácii. Dokonca sa dá povedať, že to je globálny problém. Takže kedy, keď nie teraz, treba ísť do boja, dať to, čo človek vie, čo dokázal, do toho, aby sme spoločne túto krízu ustáli,“ vyhlásil nový šéf rezortu hospodárstva.

Káčer nechystá veľké zmeny

Nový minister zahraničných vecí má – podľa odborníkov rovnako kvalitné skúsenosti ako jeho predchodca Ivan Korčok (nom. SaS). Rezort povedie dlhoročný diplomat Rastislav Káčer. Na ministerstve pracoval popri štúdiu už pred 30 rokmi.

Rastislav Káčer doteraz pôsobil ako veľvyslanec v Českej republike. V zahraničnej politike Slovenska tak, ako je v súčasnosti nastavená, chce pokračovať.

„Nielen že mi je blízka, ale počítam sa ako jej spoluautor a advokát. Mandát veľvyslanca v Prahe som získal počas tejto vlády. Ivan Korčok bol nielen môj predchodca, ale aj priateľ,“ vyhlásil Kačer.

Máriu Kolíkovú (SaS) strieda v kresle ministerky spravodlivosti Viliam Karas. Vo svojom profesionálnom živote pôsobil najmä ako advokát. Nadácia Zastavme korupciu ho kritizuje za postoj k paragrafu 363 trestného poriadku.

Dekan právnickej fakulty a sudkyňa krajského súdu sa postavili skôr na jeho stranu. Viliam Karas má ako advokát za sebou viac ako 15-ročnú prax v oblasti hospodárskeho práva, naposledy pôsobil ako predseda Slovenskej advokátskej komory.

„Nemám dôvod viesť mediálnu prestrelku, pretože témy, ktoré sú mi vytýkané sú vytrhnuté z kontextu. Jednou z mojich hlavných priorít je reforma trestných kódexov,“ vyhlásil Karas.

Kabinet premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aj s novými ministrami, sa zíde už v stredu (14. 9.) na riadnom rokovaní vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko