Na hlavný obsah

Legendami opradený americký bankový lupič Jesse James sa narodil pre 175 rokmi

Prepadával banky a vlaky, lúpil a zabíjal.

Legendami opradený americký bankový lupič Jesse James sa narodil pre 175 rokmi
Na snímke legendárny americký bankový lupič Jesse James. Foto: wikimedia commons

Legendami opradený americký bankový lupič Jesse James sa narodil pre 175 rokmi. Prvú bankovú lúpež uskutočnil vtedy devätnásťročný zločinec 13. februára 1866, v americkom meste Liberty na západe štátu Missouri.

Už počas života bol neslávne známy a po svojej smrti sa stal legendou Divokého západu. Existujú príbehy vykresľujúce svetoznámeho amerického banditu ako hrdinu bojujúceho za spravodlivosť. Jesse James však v skutočnosti iba prepadával banky a vlaky, lúpil a zabíjal.

Narodil sa 5. septembra 1847 v Kearney v americkom štáte Missouri v rodine váženého farmára, reverenda Roberta Jamesa. Zaobchádzaniu so zbraňou sa naučil behom americkej občianskej vojny Severu proti Juhu (1861-1865), ktorej sa zúčastnil spoločne s bratom Frankom.

Nepolepšiteľný zlodej

Na konci vojny mladého Jesseho Jamesa postrelili a zo zranenia sa musel dlhší čas zotavovať. Po celý čas sa o neho starala sesternica Zerelda Mimmsová, s ktorou sa v roku 1874 oženil. Mali spolu štyri deti, dve z nich zomreli krátko po narodení.

Svoje nesmrteľné meno si Jesse James začal budovať po skončení vojny, keď s bratom Frankom a s kamarátmi z bojov, bratmi Youngerovcami, začali s prepadávaním bánk a vlakov.

Prvú bankovú lúpež uskutočnili 13. februára 1866 v meste Liberty, odkiaľ si odniesli cenné papiere, bankovky a kolky v celkovej hodnote 62 000 dolárov. Nikoho zo zamestnancov banky nezabili, pri úteku však nepochopiteľne zastrelili mladého chlapca, ktorý sa pred ozbrojenou bandou dal na útek.

Nepolepšiteľný zlodej bol taktiež jedným z prvých banditov, ktorí si trúfli na idúci vlak. Po prvý raz sa na to so svojimi kumpánmi odhodlal 21. júla 1873 neďaleko Adairu v americkom štáte Iowa. Jeho gangu sa pomocou lana podarilo vytrhnúť v zákrute koľajnice, lokomotíva zišla z trate a skončila v priekope.

O život prišiel rušňovodič, ostatné vagóny ostali na koľajniciach aj s preľaknutými pasažiermi. Jesse James s bratom Frankom vtrhli do vlaku a začali pátrať po trezore plnom zlata, ale našli len približne dvetisíc dolárov. O peniaze a cennosti tak ozbíjali aspoň pasažierov vlaku. 

Desiatky krádeží aj obetí

„Jamesovci“ boli najaktívnejší v rokoch 1866-1876, potom sa po ich stopách uberalo príliš veľa pomstiteľov a tak sa museli ukrývať. Na konte majú údajne dvanásť vykradnutých bánk, sedem prepadnutých vlakov, päť dostavníkov a okolo 80 mŕtvych.

Z Jesseho Jamesa sa napriek mnohým odsúdeniahodným činom stala legenda. Vo svojich vyhláseniach uverejňovaných v novinách zdôrazňoval, že jeho akcie sú pomstou za občiansku vojnu a za to, ako Severania vykorisťujú porazený Juh. A ľudia im zrejme verili. Pravdou však bolo, že rovnako okrádal viac i menej majetných.

Posledným dňom slávneho banditu bol 3. apríl 1882. Vtedy 34-ročného Jesseho Jamesa jedinou ranou zozadu zastrelil člen jeho novej bandy Robert Ford, ktorý ho prišiel navštíviť s bratom Charlesom.

James súrodencom dôveroval, dokonca si odopol opasok s pištoľou a nábojmi, ktorý neustále nosil skrytý pod kabátom. To sa mu zrejme stalo osudným. O jeho živote a skutkoch vzniklo mnoho filmov, viaceré však zločinca príliš idealizujú. V roku 2007 vyšiel film s názvom Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom s Bradom Pittom a Casey Affleckom v hlavnej úlohe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet