Na hlavný obsah

Lekári nedostanú také platy, aké chcú

Odborári pokračujú v zbieraní výpovedí.

Ministerstvo zdravotníctva nezvýši lekárom platy tak, ako to žiadajú odborári. Trvá na tom, že spravodlivejší v odmeňovaní je návrh, ktorý predstavilo s rezortom financií ešte v auguste. Odborári upozorňujú, že lekárov takto nepresvedčia, aby ostali pracovať na Slovensku.

Odborári žiadajú, aby mal lekár so špecializáciou a 40-ročnou praxou základný plat zhruba 5 800 eur, čo je o 3 200 eur viac, ako má v súčasnosti. Pre lekára bez špecializácie so 40 rokmi praxe chcú mzdu bez nadčasov, víkendov či sviatkov 4 480 eur, teda o 3 000 eur viac, ako má teraz.

„Návrh na zvyšovanie platov, ktorý sme predstavili lekárom a verejnosti, zavádza viac spravodlivosti do ich odmeňovania, pretože okrem zvyšovania koeficientov počíta aj so zvyšovaním platov na základe odpracovaných rokov,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Toto vnímame ako zakrývanie neschopnosti pána ministra riešiť ostatné požiadavky na to, aby nedošlo k personálnemu kolapsu v zdravotníctve. Máme ďalších sedem požiadaviek, v ktorých stále nie je žiadny posun. Napríklad vo vzdelávaní mladých lekárov, ktoré nestojí žiadne peniaze, len aktivitu ministerstva zdravotníctva,“ myslí si šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Doteraz sa od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) nedozvedeli napríklad ani to, ako chce podporiť lekárske fakulty, aby produkovali viac medikov. Do konca septembra preto pokračujú v zbieraní výpovedí. Sklamané sú aj zdravotné sestry. Ak sa rozhodnú pridať k výpovediam lekárom, komora im sľubuje podporu a právnu pomoc.

O platoch zdravotníkov sa bude v utorok (20. 9.) diskutovať na ministerstve zdravotníctva. Podľa informácií RTVS by mali návrh na ich zvýšenie predložiť v stredu (21. 9.) na rokovaní vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko