Na hlavný obsah

Lekári chcú výpoveďami vytvoriť tlak na vládu

Štrajkovať totiž nemôžu.

Lekári chcú výpoveďami vytvoriť tlak na vládu
Na snímke sú lekári v operačnej sále. Foto: RTVS

Lekári chcú podať hromadné výpovede. Zostávajú posledné dva dni. Koľko ich bude a z ktorých nemocníc, zatiaľ odborári taja. Nemocnice varujú. Môže sa totiž stať, že pacientov nebude mať kto ošetriť.

Riaditelia nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) iba odhadujú, aké počty lekárov môžu dať v piatok (30. 9.) výpoveď. Výraznejšie by sa to mohlo dotknúť nemocníc v Žilinskom kraji.

„Z iných krajov nemajú zatiaľ informácie, že by lekári dali výpovede, ale nevieme ani vylúčiť, ani potvrdiť. Je to vždy individuálny akt, keď sa lekár rozhodne,“ hovorí prezident ANS Marián Petko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Lekárske odborové združenie (LOZ) dodnes nedostalo ponuku, ktorá by plánované výpovede zastavila. Podľa jeho predsedu Petra Visolajského pôjde o výpovede najmä od lekárov z veľkých fakultných a univerzitných nemocníc.

„Ak budeme vidieť, že vláda sa naozaj snaží situáciu riešiť, že ponúka riešenia, tak, samozrejme, sa radi vrátime do práce,“ dodal Visolajský.

Chod menších nemocníc ovplyvní aj niekoľko výpovedí, najmä ak budú z niektorých akútnych odborov. LOZ považuje výpovede za jediný možný tlak na vládu, keďže lekári nemôžu štrajkovať. Rokovať sú však pripravení aj počas plynutia výpovedných lehôt.

Na rokovanie o ôsmich požiadavkách LOZ na záchranu zdravotníctva zostanú po podaní výpovedí dva mesiace. Koľko lekárov plánuje dať výpoveď, predseda združenia neprezradil. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko