Na hlavný obsah

Lekári z banskobystrickej nemocnice pokračujú v zbieraní výpovedí

Ohrozený môže byť chod kľúčových oddelení.

Lekári z banskobystrickej nemocnice pokračujú v zbieraní výpovedí
Ilustračná snímka lekárov na operačnej sále. Foto: RTVS

Lekári pokračujú v zbieraní výpovedí. V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici je väčšina z nich pripravená odísť. A to práve z kľúčových oddelení.

Pripojili sa k aktivite lekárskych odborárov, ktorí žiadajú od štátu lepšie podmienky a vyššie platy. Aktuálny návrh vlády na zvýšenie miezd nepovažujú za dostatočný.

V snahe docieliť zlepšenie situácie v zdravotníctve sa pridávajú lekári v hojnom počte k protestnej akcii odborárov aj v štátnej nemocnici v Banskej Bystrici.

„V súčasnosti máme podaný taký počet výpovedí, ktorý ak by sa reálne naplnil, mohol by byť ohrozený chod kľúčových oddelení nemocnice,“ uviedol tamojší lekár Zdeněk Opravil. Vedenie nemocnice zatiaľ výpovede neeviduje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak by k odchodu veľkého počtu lekárov naozaj došlo, malo by to „zásadný dosah na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktorá by sa stala neudržateľnou“. Vysvetlila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

V podobnej situácii je aj košická nemocnica. Riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ľuboslav Beňa tvrdí, že na všetkých pracoviskách má nemocnica „vytvorené krízové scenáre pre rôzne počty výpovedí“.

Minister zdravotníctva si chce počkať na konečné číslo končiacich lekárov. Odborári vyzvali lekárov na podanie výpovedí v auguste. Okrem zvýšenia platov približne o 100 až 200 percent žiadajú splnenie ďalších požiadaviek. To sa podľa nich zatiaľ nenaplnilo.

„My nežiadame len mzdy. Žiadame ďalšie požiadavky, aby vláda konečne riešila zdravotníctvo,“ dodal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko