Na hlavný obsah

Lengvarský chce počkať na definitívny počet výpovedí lekárov

Medzitým chce rokovať aj s ďalšími zdravotníckymi profesiami.

Lengvarský chce počkať na definitívny počet výpovedí lekárov
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

O situácii budeme ďalej rokovať – tvrdí ministerstvo zdravotníctva, zatiaľ čo lekárski odborári zbierajú výpovede. Opakujú, že vláda nesplnila ich pôvodné požiadavky a o necelý mesiac bude vo výpovednej lehote 3 500 lekárov.

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) chce počkať na definitívne číslo. Medzičasom však plánuje rokovať s ďalšími profesiami – sestrami, sanitármi či laborantmi.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Rokovania nie sú na konci, potrebujeme vyriešiť aj iné zdravotnícke profesie ako len lekárov, Lengvarský hovorí, že od odborárov stále nedostali odpoveď na ponúkané zvyšovanie platov. Hroziaci kolaps chce riešiť až o necelý mesiac, keď lekári odovzdajú výpovede.

„Vzhľadom na to, akým spôsobom proces prebieha, tak to budeme vedieť až začiatkom októbra, takže podľa toho, aký to bude počet, tak budeme nastavovať opatrenia,“ avizoval.

V debatách chce pokračovať, podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) ďalšie netreba. Matovič opakuje, že na rokovaniach sa už nezúčastní, pretože platy, a teda jeho časť práce, je vyriešená. „Držím palce ministrovi zdravotníctva – veľa trpezlivosti pri rokovaní s Lekárskym odborovým združením“.

V nemocniciach chýba viac ako 1 300 lekárov

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský však hovorí, že na ostatnom stretnutí v polovici augusta sa vyjadrili jasne – nejde im iba o platy, majú ďalších sedem požiadaviek. Ide napríklad o uľahčenie vzdelávania mladých zdravotníkov, stabilizáciu systému, či podporu lekárskych fakúlt. „Nežiadame navýšenie svojich výplat, chceme, aby odmeňovanie zdravotníkov, lekárov v nemocniciach bolo také, aby neodchádzali a prišli aj noví,“ podčiarkol.

V slovenských nemocniciach chýba vyše 1 300 lekárov, viac ako štvrtina je v dôchodkovom veku. „Naozaj dospejeme do stavu, že budeme mať nemocnice, ale nebudeme mať personál. Nie preto, že by personál dával výpovede, ale odišiel do dôchodku a rezignoval na prácu v zdravotníctve, čo je veľké nebezpečenstvo,“ opísal šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

Opozícia tvrdí, že požiadavky zdravotníkov sú adekvátne a dajú sa splniť. „Všetky požiadavky sa dali nakombinovať, alebo aspoň dať vyhlásenia, že na nich budú pracovať,“ poznamenala Zuzana Dolinková z mimoparlamentného Hlasu-SD.

Na hrozbu kolapsu zdravotníctva upozornila aj prezidentka Zuzana Čaputová, podľa ktorej sú ďalšie rokovania nevyhnutné. Lengvarský by sa mal so zdravotníckymi odborármi opäť stretnúť vo štvrtok (8. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika