Na hlavný obsah

Lode s 972 zachránenými migrantmi čakajú na povolenie zakotviť v Taliansku

Na súhlas čakajú už vyše desať dní.

Lode s 972 zachránenými migrantmi čakajú na povolenie zakotviť v Taliansku
Na ilustračnej snímke vlajka Talianska. Foto: Unsplash

V Stredozemnom mori čakajú na povolenie zakotviť v Taliansku tri lode neziskových organizácií, ktoré vezú skoro tisícku zachránených migrantov. Informovala o tom vo štvrtok (15 .9.) agentúra APA.

Plavidlá potrebujú súhlas talianskych úradov, aby mohli pasažierov vysadiť na pevninu, čakajú naň ale už vyše desať dní. Ďalších 379 migrantov v noci na štvrtok doviezla do kalábrijského prístavu Crotone loď talianskej pobrežnej stráže.

Na mori aktuálne čaká loď Sea-Watch 3 nemeckej neziskovej organizácie, ktorá vezie 428 migrantov, ďalej loď Sea-Eye 4, ktorá má na palube 129 ľudí, a loď Humanity 1 so 415 migrantmi.

„Ide o mužov, ženy a deti, ktoré zachránili naše lode, pretože európske úrady nezasiahli,“ uviedli organizácie vo vyhlásení.

„Po štvrtej záchrannej operácii teraz na palube Humanity 1 vezieme 415 preživších, ktorí nevyhnutne potrebujú bezpečný prístav. Viac ako polovica má menej ako 18 rokov. Máme tu aj 113 maloletých bez sprievodu. Niektorí sú zranení,“ napísala na twitteri nemecká organizácia SOS Humanity International.

Talianska pobrežná stráž informovala, že v noci na štvrtok dopravila do Kalábrie 379 ľudí, ktorých zachránila jej loď Diciotti v stredu (14. 9.). Podľa nej ide prevažne o migrantov z Egypta a Sýrie. V stredu večer pristála v sicílskom prístave Pozzallo ďalšia loď s 51 migrantmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet