Na hlavný obsah

Lotyšsko nebude poskytovať útočisko Rusom utekajúcim pred mobilizáciou

Rusko pokračuje v deštrukcii, vyhlásil Morawiecki.

Lotyšsko nebude poskytovať útočisko Rusom utekajúcim pred mobilizáciou
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Lotyšsko nebude vydávať humanitárne ani iné druhy víz ruským občanom, ktorí sa budú chcieť vyhnúť v stredu (21. 9.) vyhlásenej mobilizácii. Riga nezmení ani existujúce obmedzenia vstupu do Lotyšska pre ruských občanov. Oznámil to na twitteri lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs. Ďalšia pobaltská krajina v súvislosti s mobilizáciou zvýšila pohotovosť svojich síl rýchlej reakcie.

„Z bezpečnostných dôvodov Lotyšsko nevydá humanitárne ani iné typy víz tým ruským občanom, ktorí sa vyhnú mobilizácii. Nezmení ani obmedzenie prekračovania hraníc pre ruských občanov so schengenskými vízami, ktoré sa zaviedlo 19. septembra,“ uviedol Rinkévičs.

Pobaltské štáty a Poľsko vtedy začali odmietať ruských turistov s odôvodnením, že by nemali cestovať, keď ich krajina bojuje s Ukrajinou.

Šéf lotyšskej diplomacie ďalej zdôraznil, že jeho krajina sa nesmie podvoliť ruskému vydieraniu a musí čo najviac podporovať Ukrajinu. „Rusko je dnes rovnakým nebezpečenstvom pre Európu a svetový mier, ako bolo nacistické Nemecko v minulom storočí,“ vyhlásil Rinkévičs.

V súvislosti s ruskou mobilizáciou sa bude Lotyšsko radiť o spoločnom postupe so spojencami a partnermi. „Treba prerokovať ďalšiu podporu Ukrajine a možné dodatočné bezpečnostné opatrenia v regióne,“ dodal Rinkévičs a ubezpečil, že úroveň vojenského ohrozenia Lotyšska je stále nízka.

Litovský minister obrany Arvydas Anušauskas v stredu na facebooku oznámil, že Litva zvýšila úroveň pripravenosti armádnych síl rýchlej reakcie, aby „zabránila akýmkoľvek provokáciám z ruskej strany“. „Keďže mobilizáciu Ruska platí aj v Kaliningradskej oblasti v našom susedstve, nemôže Litva len prihliadať,“ napísal Anušauskas.

Morawiecki: Rusko chce prepísať históriu

Rusko bude pokračovať v deštrukcii, pokúsi sa zničiť Ukrajinu, anektovať časť jej územia a meniť mapy, myslí si poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Poľsko je pripravené urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby Severoatlantická aliancia naďalej čo najviac podporovala Ukrajinu brániacu sa ruskej invázii. Uviedol podľa agentúry Reuters Morawiecki a vyzval spojencov na ďalšie dodávky zbraní Kyjevu.

Vyhlásil, že Poľsko chce žiť s Ruskom v mieri, ale keď táto krajina „ukáže svoju hrubú silu, my musíme ukázať svoju obrannú silu“. Zdôraznil váhu členstva v NATO a dodal, že s ruskými plánmi sa nehodlá zmieriť.

„Niektorí predstavitelia v posledných rokoch upadli do kómy a domnievajú sa, že armáda je zbytočná a že obranná a odstrašujúca sila je prežitkom. My však vieme, že práve tie sú základom mieru pre poľské rodiny a bezpečnosti v Európe,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet