Na hlavný obsah

Lotyšsko schválilo obmedzenie vstupu pre Rusov

Opatrenie by malo platiť od 19. septembra.

Lotyšsko schválilo obmedzenie vstupu pre Rusov
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Lotyšská vláda schválila obmedzenie vstupu pre Rusov cez vonkajšiu hranicu Európskej únie. Opatrenie sa týka ruských občanov s krátkodobými schengenskými vízami, uviedlo podľa informačného serveru Delfi lotyšské ministerstvo zahraničia.

Krok si podľa lotyšského rezortu zahraničia vynútila bezpečnosťou hrozba zo strany Ruska, ktorého vojská vo februári vpadli na Ukrajinu. Lotyšsko sa o obmedzení vjazdu pre Rusov s vízami vydanými krajinami EÚ predtým dohodlo na spoločnom postupe s Estónskom, Litvou a Poľskom.

Vo štvrtok (8. 9.) potom šéfovia a šéfky kabinetov menovaných krajín prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom spresnili, že opatrenie by malo platiť od 19. septembra.

Taktiež lotyšské ministerstvo zahraničia spresnilo, že opatrenie v Lotyšsku nadobudne účinnosť 19. septembra. Platiť bude do konca júna budúceho roka. Výnimka bude platiť pre Rusov, ktorí dostali vízum z humanitárnych dôvodov alebo ktorí sú politicky prenasledovaní.

Zákaz sa tiež nebude vzťahovať na držiteľov povolení na pobyt v krajinách EÚ a dlhodobých víz vydaných štátom schengenského priestoru.

Ministri zahraničných vecí sa pri neformálnom rokovaní v Prahe koncom augusta zhodli na sprísnení cestovných pravidiel pre Rusov, nedosiahli však dohodu o plošnom pozastavení vydávania víz ruským turistom či výraznom znížení ich počtu, čo požadovali okrem iného Poľsko, Fínsko, Česko či pobaltské krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet