Na hlavný obsah

Ľudia prichádzajú do katedrály v Edinburgu prejaviť úctu kráľovnej Alžbete II.

Pred katedrálou sa už od rána tvoril rad.

Ľudia prichádzajú do katedrály v Edinburgu prejaviť úctu kráľovnej Alžbete II.
Na snímke rakva s telesnými pozostatkami zosnulej kráľovnej Alžbety II. Foto: twitter/ The Royal Family

Rakvu so zosnulou kráľovnou Alžbetou II. vystavili v pondelok (12. 9.) večer so štátnymi poctami v Katedrále svätého Egídia v Edinburgu.

Verejnosť sa počas najbližšieho dňa môže prísť do katedrály rozlúčiť s panovníčkou. Rakvu v utorok (13. 9.) popoludní prevezú letecky do Londýna. Pred katedrálou sa už od rána tvoril rad ľudí, ktorí panovníčke prišli vzdať poslednú úctu.

Katedrála svätého Egídia bude otvorená celú noc; jeden z jej správcov však pre Sky News povedal, že dostať sa dovnútra sa nemusí podariť všetkých čakajúcim.

Alžbetine pozostatky do gotického chrámu v centre Edinburghu previezli v pondelok popoludní zo zámku Holyrood, ktorý je oficiálnym sídlom britských panovníkov v Škótsku.

V sprievode za rakvou kráčal jej najstarší syn, nový kráľ Karol III., a jeho traja súrodenci – princezná Anna a princovia Andrew a Edward. Následne sa konala bohoslužba.

Karol III. sa v pondelok pred vystúpením v škótskom parlamente stretol so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou. Tá v priestoroch parlamentu prečítala sústrastný prejav, v ktorom zosnulú kráľovnú nazvala v prudko sa meniacich časoch „veľkou stálicou – kotvou nášho národa“.

Karol III. následne formálne potvrdil prenos titulov, ktoré mu patria v Škótsku, na svojho staršieho syna princa Williama.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet