Na hlavný obsah

Ľudia si môžu na penziu sporiť už aj v štvrtom dôchodkovom pilieri

Ide o celoeurópsky produkt.

Ľudia si môžu na penziu sporiť už aj v štvrtom dôchodkovom pilieri
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudia si môžu na penziu sporiť už aj v štvrtom dôchodkovom pilieri. Ide o celoeurópsky produkt, ktorý má budúcim penzistom zabezpečiť viac peňazí v starobe. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) túto možnosť víta.

Zdôrazňuje, že takáto forma sporenia je vhodnejšia pre Slovákov zamestnaných v zahraničí. Slovenský dôchodkový systém funguje na troch pilieroch. Prvý pilier je priebežný systém. To, čo pracujúci odvedie, ide na penzie terajším dôchodcom.

V druhom pilieri si každý sám z odvodov sporí na časť svojho dôchodku. A napokon dobrovoľný tretí pilier. Ten je založený na ľubovoľných príspevkoch.

Celoeurópsky osobný produkt má byť doplnkom k rôznym dôchodkovým systémom v celej Európe. Nezáleží na tom, či je sporiteľ zamestnaný alebo nie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak si napríklad 34-ročný mladý človek začne do takzvaného 4. piliera vkladať mesačne 100 eur, po nadobudnutí dôchodkového veku, teda po 30 rokoch, bude jeho dôchodok 843 eur. Odborníci hovoria, že z druhého a tretieho piliera získa sporiteľ menej.

„Považujem za veľmi správne, aby sa človek na dôchodok sa pripravoval z viacerých zdrojov. Nie je to niečo geniálne čo na 100 % zabezpečí dokonalý dôchodok, ale je to ďalšia, veľmi dobrá možnosť, ako človek môže získať ďalší zdroj na prežitie slušného dôchodku,“ hovorí Krajniak.

„Psychológia toho, že si to nemôžu vybrať je, že tie peniaze neminú na to, keď budú mať pokazenú práčku, auto alebo budú potrebovať nový televízor, keď idú majstrovstvá sveta vo futbale,“ vysvetľuje Juraj Hrbatý, generálny riaditeľ spoločnosti Finax.

Dôchodkový produkt môžu ľuďom ponúkať napríklad banky, poisťovne, investičné spoločnosti či obchodníci s cennými papiermi. Musia však dostať licenciu od Národnej banky Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika