Na hlavný obsah

Macron dúfa v skoré obnovenie jadrovej dohody s Iránom

Teherán chce od USA viac záruk.

Macron dúfa v skoré obnovenie jadrovej dohody s Iránom
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok (1. 9.) vyjadril nádej, že dohodu o iránskom jadrovom programe uzavrú v najbližších dňoch. Informovala o tom agentúra Reuters. O oživení dohody z roku 2015 sa v posledných mesiacoch vedú nepriame rokovania medzi Teheránom a Washingtonom.

„Dúfam, že v najbližších dňoch sa JCPOA uzavre,“ povedal Macron v prejave k francúzskym veľvyslancom.

Dohoda umožnila zrušenie protiiránskych sankcií výmenou za spomalenie iránskeho jadrového programu, o ktorého účele stále panujú značné pochybnosti.

Okrem Iránu dohodu, známu pod skratkou JCPOA, v roku 2015 podpísali Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Rusko, Čína a Nemecko. USA od dohody v roku 2018 odstúpili a Irán ju potom prestal plniť.

O oživení dohody sa v posledných mesiacoch vedú ťažkopádne rokovania. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell uviedol, že EÚ predložila posledný návrh, ktorý má strany vyviesť z patovej situácie.

Teherán teraz analyzuje odpoveď Washingtonu na európsky návrh. Iránsky minister zahraničia pri stredajšej (31. 8.) návšteve Moskvy vyhlásil, že Irán od USA potrebuje viac záruk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet