Na hlavný obsah

Maďarská vláda pripravila zákony, ktoré by mali ukončiť spor s Európskou komisiou

Predloží ich parlamentu na schválenie.

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Maďarský premiér Viktor Orbán.Foto: TASR/AP

Maďarská vláda na budúci týždeň predloží parlamentu nové návrhy zákonov, ktoré by mali ukončiť spor s Európskou komisiou a uvoľniť prístup k prostriedkom z únijných fondov. Povedal to v sobotu (17. 9.) šéf kancelárie maďarského premiéra Gergely Gulyás.

Budapešť podľa neho pristúpila na časť požiadaviek Bruselu, v niektorých prípadoch obe strany našli kompromis, informovala agentúra Reuters.

Eurokomisia zatiaľ nedala Maďarsku súhlas, aby mohlo čerpať peniaze určené na pomoc ekonomikám v boji s následkami pandémie covidu. Budapešť totiž viní z podkopávania právneho štátu.

Vo štvrtok (15. 9.) poslanci Európskeho parlamentu v uznesení prijatom výraznou väčšinou vyzvali na zastavenie vyplácania fondov Maďarsku, ktoré podľa nich už nie je plnohodnotnou demokraciou.

„Vláda buď akceptovala požiadavky Európskej komisie, alebo sa nám v oblastiach, kde sme ich nemohli prijať, podarilo dosiahnuť kompromis, ktorý vyhovuje obom stranám,“ povedal Gulyás.

Vláda podľa neho už záväzky prerokovala a schválila a požiada parlament, aby príslušnú legislatívu schválil v zrýchlenom konaní. Nové zákony by mali začať platiť v novembri, píše Reuters s odvolaním sa na šéfa kancelárie premiéra Viktora Orbána.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet