Na hlavný obsah

Maďarsko nebude blokovať predĺženie sankcií proti ruským oligarchom

Zhodli sa na tom všetky krajiny.

Maďarsko nebude blokovať predĺženie sankcií proti ruským oligarchom
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarsko v stredu (7. 9.) stiahlo svoju hrozbu, že bude vetovať predĺženie protiruských sankcií. Budapešť chcela podľa informácií niektorých médií vyradiť zo sankčného sezamu trojicu ruských oligarchov.

Podľa diplomatického zdroja sa však počas stredajšieho rokovania veľvyslancov dohodli všetky krajiny na tom, že zoznam potrestaných Rusov zostane bez zmeny.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána podľa zdrojov bruselských médií chcela, aby EÚ zrušila zákaz vstupu pre Ališera Usmanova, Pjotra Avena a Viktora Rašnikova a aby uvoľnila ich zablokovaný majetok.

Po diplomatických rokovaniach vedených českým predsedníctvom dvadsaťsedmičky však Budapešť od svojho zámeru ustúpila. Únijné štáty tak budú môcť formálne schváliť polročné predĺženie sankcií, na čo majú čas do 15. septembra.

Špekulácie o dôvode predĺženia sankcií

Podľa utorkových (6. 9.) informácií rozhlasovej stanice RFE/RL sa špekulovalo o tom, že sa Budapešť snaží využiť otázku predĺženia sankcií ako nástroj na to, aby prinútila Brusel jej vyplatiť peniaze z fondov ÚNIE.

Tie komisia Maďarsku zadržiava pre porušovanie princípov právneho štátu. Maďarsko stále nezískalo peniaze z únijného fondu na obnovu ekonomík po pandémii koronavírusu. Jeho vláda tiež požaduje, aby humanitárne organizácie získali výnimku. A aby mohli spolupracovať s niektorými ruskými bankami, na ktoré sa vzťahujú sankcie.

Orbán unijné sankcie proti Moskve kritizuje. Tvrdí, že viac ublížili ekonomike dvadsaťsedmičky ako tej ruskej bez toho, aby pritom pomohli Ukrajine.

Orbán zaujíma z dôležitých európskych politikov voči Rusku najústretovejší postoj. Pristúpil napríklad na podmienku Moskvy, že jeho krajina bude platiť za ruský plyn v rubľoch. Odmieta tiež, aby cez maďarské územie prúdili na Ukrajinu dodávky zbraní zo Západu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet